Якщо сир — то з молока

20.10.2011
Якщо сир — то з молока

На ринках продавці переконують, що продають сир, навіть якщо на упаковці написано «сирний продукт». (Фото з сайту go–ru.org.)

Твердий сир не назвеш продуктом першої необхідності, але він присмачує життя щоразу в новій композиції. Просто на хліб його покладеш — поживний бутерброд, який i з чаєм поїси, ще й на роботу візьмеш, чи дитині в школу покладеш. Якщо розплавиш у мікрохвильовці — отримаєш новий смак. Потертим притрусиш піцу; кубики сиру зроблять оригінальним будь–який овочевий салат... Тож переконувати, що твердий сир має бути справжнім, нікого не варто. Хіба що за винятком окремих виробників цього продукту та не надто чесних із покупцями продавців.

Якщо ви хоч раз у житті бачили корову і знаєте, що вона дає молоко, то, напевно, для вас не буде відкриттям, що просто вершковий сир, а також так званий твердий виробляють, як правило, саме з нього (а ще з молока інших парнокопитних — кіз та овечок). І з діда–прадіда так повелося, а потім перейшло у промислове виробництво: якщо сир — то це продукт переробки молока. Хоча з часом харчовики експериментували — і вже не перший рік пропонують споживачам неначе й твердий сир, але з додаванням рослинної олії, скажімо пальмової. Доцільність таких домішок виробники пояснюють просто: вони здешевлюють ціну кінцевого продукту. А для декого — тих, хто слідкує за фігурою, — можливо, навіть корисніший, бо містить менше тваринних жирів. Утім все має бути по–чесному: якщо сир iз коров’ячого молока — це сир, а коли з домішками рослинних жирів чи білків — має називатися сирним продуктом.

Що ж маємо на полицях наших магазинів та яток на ринках? Щоб чітко орієнтуватися у цьому, найперше, уважно читайте етикетки. Добросовісні виробники пишуть правду: або сир, або сирний продукт. У великих магазинах орієнтиром можуть слугувати і ціни: якщо вартість 1 кг продукції, яку поставляють головками, — 40—50 гривень — це для сиру винятково з молока малувато. Втім логіка може зазнати повного краху, якщо ви вирішили отоваритись на ринку.

«Я власноруч закуповував зразки продукції на київських ринках для тестування твердого сиру, — розповідає керівник Центру незалежних споживчих експертиз «Тест» Валентин Безрукий. — По–перше, на ринку часто неможливо побачити упаковку цього продукту від виробника, там пропонують уже шматки головок. По–друге, продавці дуже часто переконують, що ніякого сирного продукту не продають, у них — справжній сир. Уже у лабораторії можна дослідити, що підсунули вам все ж сирний продукт. Але й у чеку написано, що це «сир», і ціна його практично така ж, як у продукції без рослинних жирів, з різницею 50 копійок чи 1 гривня при ціні 60—62 гривні за кілограм. За словами продавців усіх 10 зразків, закуплених для тестування на ринках, ми придбали «Російський» сир, хоча на етикетках двох було зрозумілою мовою написано... «сирний продукт». До речі, якщо ви вирішили купувати сир на ринку, відразу налаштуйтеся ще й на те, що навряд чи відшукаєте достовірні терміни виготовлення та зберігання продукту. А це може зашкодити здоров’ю — вашому і вашої родини».

«Багато споживачів вважають, що продукти харчування, у тому числі і «Російський» сир, значно дешевші на базарах, ніж у супермаркетах, — додає керівник відділу тестування «Тесту» Ніна Кільдій. — Проте цінники констатують інше. Сир iз магазину у нашому дослідженні коштував від 60 гривень за кілограм. На базарах також є «Російський» сир за такою самою ціною і вище. Навіть сирний продукт «Моліс» був куплений за ціною, трохи вищою за 60 гривень. Тож, на жаль, ціна не може бути достовірною підказкою, що саме перед вами — сир чи сирний продукт».

Загалом, за результатами дослідження 15 зразків, тільки у двох, які виробники чесно називають сирним продуктом, експерти виявили немолочний жир — до 90 відсотків: у «Російському» марки «Гадяч» та «Росії» — виробництва «Моліс». П’ять магазинних упаковок сиру «Російського» отримали гарні оцінки: відмінні — марки «Звенигора», «Комо», «Роси» та «Шостка», добру — «Славія». Ті зразки, які купували на вагу на ринках, експерти оцінили так: «Каланча» та «Пирятин» — відмінники, «Вапнярка» та «Каменка» — хорошисти. Небажані мікроорганізми — кишкову паличку — при тестуванні знайшли у зразках «Золотава», «Тульчинка» та «От всего сердца» (потрапила вона у продукцію у процесі виробництва, при транспортуванні чи зберіганні — питання відкрите) . А от залишків антибіотиків (ними могли лікувати тварин) не виявили у жодному зразку.

Якщо вас цікавить, яка продукція найбільше припала до смаку окремо взятим споживачам, то знайте: найсмачнішими назвали упаковані у заводську упаковку сири «Російські» марок «Звенигора», «Комо», «Роси» та «Шостка», шматки від великих голівок «Каланчі», «Пирятина» та «Тульчинки». Не відповідають за смаком та запахом класичному сиру «Російському» зразки «Чортков», «Гадяч» та «От всего сердца» (Приазов).

Споживач може вимагати, щоб у твердих сирах були лише тваринні жири і білки.

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>