Напевно, за чотирма зразками домашнього молока, купленими на різних київських не стихійних ринках у спеціальних павільйончиках, не можна робити висновки про якість усієї такої продукції, але результати трохи насторожують. Отже, протестувавши молоко «від бабусь», спеціалісти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест» констатують: ні соди, ні аміаку, які дехто додає, щоб молоко якомога довше не скисало, а також антибіотиків та сальмонел не знайшли. Але цим питання безпечності продукту не вичерпується. У всіх чотирьох зразках знайшли кишкову паличку. Мала кількість останньої не є чимось надзвичайним. Але у поєднанні iз завищеною кiлькiстю всіх присутніх у молоці мікроорганізмів перетворює домашній продукт на такий, який перед споживанням обов’язково треба кип’ятити.
Із домашнім сиром ситуація дещо краща: кишкову паличку знайшли тільки в одному зразку з чотирьох перевірених. Хоча, перш ніж давати маленькій дитині вершковий сир iз ринку, все ж подумайте, чи варто ризикувати. (За нині діючими правилами торгівлі на ринках, мікробіологічні показники молочних продуктів перевіряють 1 раз на місяць лише у продавців, що постійно, по кілька днів на тиждень, реалізують там свою продукцію).
За даними експертів, жирність базарного домашнього молока — від 2,8 до 4,2 відсотка; сиру — від 5,9 до 13,8 відсотка.