Від штрафу до «маски–шоу»

13.10.2011
Від штрафу до «маски–шоу»

У вівторок Євгена Суслова ледь не затримав «Беркут», а в середу в гості з обшуком завітав «Сокіл».

Після засудження Юлії Тимошенко у вівторок Партія регіонів уже під вечір згорнула своє наметове містечко під Печерським райсудом. За свідченнями БЮТівця Сергія Соболєва, допомогу активістам «регіонала» Олега Калашнікова надали... бійці «Беркута». Правоохоронці нібито склали намети та стільчики, прибрали сміття тощо. А от наметове містечко БЮТ, незважаючи на завершення розгляду «газової справи» у суді першої інстанції, залишається на Хрещатику. Його мешканці кажуть, що їх збирається розігнати міліція, натомість у силових структурах це спростовують. Оскільки захист Леді Ю планує подавати апеляцію на вирок печерської Феміди, переїзд активістів до Апеляційного суду столиці був би цілком логічним. Утім прихильники Тимошенко, очевидно, бажають лишатися в центрі Києва, адже в Солом’янському районі, де розташовано апеляційну інстанцію, особливої уваги не привернеш.

 

Кому в брову, кому арешт

Тим часом до відповідальності притягують найактивніших учасників протесту в день оголошення вироку Тимошенко. На сімох чоловік, затриманих за спробу блокувати Хрещатик, складено адміністративні протоколи за дрібне хуліганство. Двох із них випустили через кілька годин, оскільки вони виявилися інвалідами, повідомляють у ВГО «Коаліція учасників Помаранчевої революції».

Одним із затриманих виявився голова правління «КУПР» Сергій Мельниченко, який стверджує, що його затримали, коли він пив каву. Участі в акції вiн не брав. А ще нібито переробили протокол його затримання, бо з’ясувалося, що на час блокування Хрещатика пан Мельниченко перебував у суді.

Учора Шевченківський райсуд столиці оштрафував Мельниченка та ще двох затриманих на 51 гривню. Як повідомив «УМ» речник столичної міліції Володимир Поліщук, ще двох суд покарав адміністративним затриманням на добу (тобто випустити їх мали учора). Коли цей номер «УМ» готувався до друку, Феміда вирішувала долю трьох iнших затриманих.

У міліції кажуть, що кілька міліціонерів отримали невеличкі ушкодження, але із заявами не зверталися. Журналістів натомість обурило, що один iз бійців «Беркута» двічі вдарив фотокора журналу «Кореспондент» Наталю Кравчук. Дiвчинi розбили брову.

«Наталя і боєць «Беркута» зараз сидять у мене в кабінеті, — повідомив «УМ» пан Поліщук. — Правоохоронець вибачився, сторони досягли компромісу. Журналістку боєць зачепив випадково, коли затримували того ж таки Мельниченка з «КУПР». Ми обов’язково проведемо семінар для спецпідрозділів і журналістів щодо розуміння того, як мають поводитися обидві сторони під час таких подій. Щоб не наражали один одного на неприємності».

Печатка як привiд пресувати опозицiонера

Натомість активна участь в акції біля суду нардепа від БЮТ Євгена Суслова у вівторок теж не минулася безслiдно (нагадаємо, що очільника «Батьківщини молодої» також ледь не затримали, але врятував депутатський статус). Наступного дня в обранця почалися неабиякі проблеми: правоохоронці обшукали його депутатську приймальню у місті Сквира, що на Київщині. Зранку близько 25 бійців спецпідрозділу «Сокіл» зламали двері в приймальню нардепа–бiзнесмена й почали шукати печатку якогось фермерського господарства. Адвокатів Суслова навіть не пустили на поріг.

Згодом правоохоронці навідалися до будинку батьків нардепа Суслова в селі Буки Сквирського району. «Маму заблокували в кімнаті 15 бійців спецназу, була сутичка, я весь у крові. На допомогу приїхали Шкіль і Шиянов, — написав депутат на своїй iнтернет–сторінці у «Твіттері». Додому мене не пускають люди у формі з автоматами, відмовляються представлятися».

На Богомольця, 10 відповіли, що обшуки в офісі та будинку Суслова санкціоновані судом і проводяться «в рамках кримінальної справи, порушеної за підробку документів фермерського господарства невідомими особами».

Слідчі вилучили документи та системні блоки.