Лондон «заразився» в Пізи

13.10.2011

У Лондоні, виявляється, теж є своя «пізанська вежа». І це ні що інше, як знаменитий Біг Бен — башта з годинником, яка стала символом британської столиці. Власне, Біг Беном називається сам годинниковий механізм, що відбиває час, але так уже склалося, що ім’я поширилося й на будівлю загалом. А офіційно вежа зветься Клок–тауер — Годинникова.

Як повідомляє газета «Сандей телеграф», інженери, котрі ретельно дослідили архітектурну пам’ятку, дійшли висновку: Біг Бен невблаганно хилиться набік, причому з більшою швидкістю, ніж вважалося досі. І останнім часом його нахиляння прискорилося. Неозброєним оком цього поки що й не помітиш, але дослідники запевняють: вершина вежі відхилилася від вертикалі вже на півметра.

Для порівняння: Пізанська вежа, збудована 1360 року, відхилена від прямої осі на 4,9 метра. Біг Бен значно молодший (рік будівництва — 1858), тому до рівня пізанської «колеги» йому ще падати й падати.

Як стверджують інженери, якщо швидкість падіння Клок–тауера не зросте ще більше, рівня ухилу Пізанської вежі він досягне лише через кілька тисяч років.