НОВИНИ ПЛЮС

12.10.2011

«Росіяни» не увійшли до правлячої коаліції в Латвії

Проросійська партія «Центр згоди», яка набрала найбільше голосів на позачергових парламентських виборах 17 вересня в Латвії, не увійде до правлячої коаліції. Як повідомляє латвійська преса, позавчора ввечері про створення парламентської більшості домовилися партія чинного прем’єр–міністра Валдіса Домбровскіса «Єдність», «Партія реформ Затлерса», заснована екс–президентом країни Валдісом Затлерсом, та націоналістичне об’єднання «Все для Латвії — Вітчизні і свободі». Разом ці три політичні сили мають 56 зі 100 місць у Сеймі.

Переговори про склад можливої коаліції тривали три тижні. Від початку було очевидно, що серед її учасників будуть «ПРЗ» і «Єдність», які на двох здобули 42 мандати, проте для більшості був потрібен третій партнер. «Партія Затлерса» спершу наполягала на тому, що ним має стати «Центр згоди», який захищає російськомовне населення Латвії. Натомість «Єдність» від початку виступала за коаліцію з націоналістами.

Вашингтон підтримає приєднання Грузії до НАТО

Сполучені Штати Америки виступають за надання Грузії Плану дій щодо членства в НАТО. Про це сказано в заяві очільника американської делегації в Північноатлантичному альянсі, конгресмена Майкла Тернера. У Вашингтоні впевнені, що Грузія, яка «своєю активною участю в миротворчих операціях в Іраку та Афганістані надає найважливішу допомогу», є «надійним союзником і гарантом безпеки». «Розширення Альянсу не становить небезпеки для жодної країни. Навпаки, воно зміцнює безпеку і стабільність в усіх сферах діяльності НАТО», — наголосив Тернер, зазначивши, що на майбутньому саміті НАТО в Чикаго підтримає надання Грузії програми Плану дій щодо членства.

Також у заяві йдеться про те, що Палата представників Конгресу США почала розгляд резолюції щодо запровадження режиму вільної торгівлі з Грузією. Вашингтон також закликає всі держави–члени НАТО наслідувати його приклад і спростити торговельні відносини з цією кавказькою державою.

У Нью–Йорку судять російського торговця зброєю

У федеральному окружному суді Нью–Йорка вчора почався судовий процес над російським бізнесменом Віктором Бутом, якого у США обвинувачують у контрабанді зброї. Нагадаємо, росіянина заарештували у Бангкоку (Таїланд) у березні 2008 року в результаті операції, проведеної американськими спецслужбами. У листопаді 2010–го влада Таїланду екстрадувала Бута до Сполучених Штатів. За даними ООН і влади США, Бут і його партнери причетні до нелегальних постачань зброї до Афганістану, Анголи, Демократичної Республіки Конго, Ліберії, Руанди, Сьєрра–Леоне та Судану. У разі підтвердження цих обвинувачень підсудному загрожує довічне ув’язнення. Сам бізнесмен усі звинувачення заперечує. Три місяці тому американський суд відхилив клопотання Віктора Бута про закриття справи — адвокати обвинуваченого стверджували, що влада США не має юрисдикції для її розгляду.

США скорочують армію

Міністерство оборони США готує план зі скорочення витрат на фінансування бойових частин. Це рішення ухвалене з метою скорочення дефіциту держбюджету. Як заявив начальник штабу Сухопутних військ генерал Раймонд Одієрно, після скорочення армія США повністю втратить можливість вести два конвенціональних (із використанням звичайного озброєння) конфлікти одночасно. Зокрема, новий план передбачає програму урізання військових витрат на 450 млрд. доларів протягом наступних 10 років.

Ратко Младич знову захворів

Колишнього командувача армією боснійських сербів Ратко Младича, який перебуває у в’язниці в Гаазі за звинуваченням у військових злочинах, позавчора госпіталізували з підозрою на запалення легенів. Водночас, за словами його адвоката Мілоша Шалича, Міжнародний трибунал по колишній Югославії не повідомив, у яку саме лікарню помістили його підзахисного. Востаннє генерал Младич з’явився на людях 6 жовтня — на статусній конференції в залі Міжнародного трибуналу. Тоді засідання почалося із запізненням на півтори години, оскільки обвинувачений не міг самостійно одягнутися. Младич кілька разів скаржився судді на здоров’я і вимагав, щоб його оглянули лікарі «із Сербії та Республіки Сербської» (Боснія і Герцеговина).

Нагадаємо, 69–річного Младича, який перебуває в Гаазі з 31 травня, госпіталізують уже не вперше — 17 серпня йому видалили грижу.

Каддафі ховається в пустелі?

Представники племені туарегів заявляють, що повалений лівійський лідер Муаммар Каддафі ховається в пустелі на південному заході країни — поблизу кордону з Нігером і Алжиром. Хоча точного місця перебування Каддафі представник туарегів у революційному уряді Лівії, Національній перехідній раді, повідомити не зміг.

  • Волевиявлення невільних

    Вибори на окупованих територіях Донецької та Луганської областей іще навіть не почалися, а ексцеси довкола них уже тривають. Минулої п’ятниці активісти та симпатики полку «Азов» влаштували під стінами Верховної Ради ціле фаєр-шоу, погрожуючи розігнати парламент, якщо вибори (а відповідно, і легітимізація самопроголошених «республік») усе-таки відбудуться. >>

  • Євробачення-2017. Показує гривня-ТБ

    Блискуча перемога Джамали, окрім усього іншого, означає й потребу прийняти наступний конкурс у Києві. Втім це може бути й інше українське місто. Пропозиція організувати Євробачення-2017 у Криму, звісно, звучить вельми привабливо, але будьмо реалістами. >>

  • Так минають прем’єри

    Недавня відставка Арсенія Яценюка була довгим та болісним процесом. Але найбільш прикрим є не це. А те, що Яценюк пішов примусово-добровільно: не тоді, коли відчув, що настав його час, а тоді, коли його підштовхнули до цього чисельні й заплутані «договорняки» на найвищому рівні. >>

  • Термоядерні промені чучхе

    Випробування Північною Кореєю водневої бомби запускає цілий ланцюг асоціативних роздумів. Передусім про те, чи є ефективним договір про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ)? А також про те, чому ті, хто грає за правилами (як Україна), опиняються у програші, тоді як ті, хто правила порушує (як КНДР) отримують можливість говорити зі світом iз позиції сили? >>

  • Богдан Гаврилишин: Неефективність уряду виснажує Україну

    Богдан Гаврилишин — засновник благодійного фонду свого імені, який сприяє становленню людей нової генерації (стипендії, гранти, стажування), член Римського клубу (міжнародна організація, в яку входять представники політичної та економічної еліти 30 країн світу), директор Міжнародного інституту менеджменту МІМ-Женева, фундатор економічного форуму в Давосі, учасник Ініціативної групи «Першого грудня». >>

  • Де шукати щастя?

    Згідно з оприлюдненим 16 березня у Римі звітом ООН World Happiness Index 2016 («Індекс рівня щастя у світі-2016»), Україна посіла 123-тє місце з охоплених дослідженням 156 країн світу. Нашими сусідами по «щастю», чи радше «нещастю», є африканські країни Кенія (122-ге місце) та Гана і Конго (124-те і 125-те місця). >>