300 експертів з 15 країн світу (серед яких, на жаль, немає українців) дегустують у столиці Куби сотні сортів знаменитого кубинського рому. Фестиваль для алкоголестійких проходить у старовинній фортеці, яка залишилася ще з часів іспанських завойовників, — Морро-Кабанья. Найекзотичнішим видом ромових змагань агенція ІТАР-ТАКС, яка розповідає про фестиваль, вважає дегустацію наосліп. Місцеві виробники цьогоріч «прокатають» на конкурсі вісім нових сортів рому, які збираються випускати на експорт.
Родзинкою фестивалю оглядачі назвали екскурсію учасників та гостей свята на плантації цукрової тростини, з якої, власне, і виготовляють цей «помірно веселий напій», як називають ром кубинці. Можливо, саме завдяки «помірній веселості» на вулицях сіл і містечок Куби навряд чи зустрінеш п'яних, відзначає кореспондент ІТАР-ТАКС, звиклий, вочевидь, до споглядань своїх співвітчизників після вживання «Русской».
Найбільше прихильників, як стверджують очевидці, зібрав усе-таки традиційний, найвідоміший у світі ром «Гавана-Клуб». Поступилися йому першістю «Дайкірі» і «Мохіто» — улюблені сорти рому Ернеста Гемінгвея, який довго жив на Кубі. Щоправда, пізніше на честь славетного письменника назви його улюблених видів рому перетворилися на коктейлі, звісно, з ромом як обов'язковим їх інгредієнтом.