«Я був мокрий від крові»

11.10.2011

Судові засідання у справі екс–глави МВС Юрія Луценка останнім часом тривають щодня (після засідань у п’ятницю та понеділок справу продовжать слухати сьогодні). У процесі досі триває стадія допиту свідків, які один за одним відмовляються від своїх свідчень під час досудового слідства та виправдовують підсудного, заперечуючи вчинення ним злочину при прийомі на роботу в МВС водієм міністра Леоніда Приступлюка та наданні йому квартири. Також свідки ще й почали наводити суду вражаючi подробиці свого допиту слідчими прокуратури.

Так, колишній начальник Департаменту розвідно–розшукової діяльності МВС Сергій Левченко на засіданні суду заявив, що його допитували близько п’яти годин, хоча в протоколі вказано лише годину. Сам протокол він підписав не читаючи. Натомість інший свідок — екс–заступник керівника апарату міністра МВС Валерій Мельник — розповів, як над ним знущалися в прокуратурі. Адже напередодні він переніс онкологічну операцію, але під час допиту йому не давали можливості прийняти ліки. За свідченнями пана Мельника, слідчі ходили за ним навіть у туалет, де він змінював пов’язки, від тривалих допитів у нього «метелики літали в голові», і він не міг читати текст протоколу.

«Дочитався до того, що перекреслив протокол на першому допиті й пішов. Вони бігли за мною до дверей, але я був мокрий від крові. Мене зустрів син і повів до госпіталю. Так я давав свідчення прокуратурі», — повідомив свідок у п’ятницю. Й додав, що напередодні йому дзвонили з прокуратури з вказівками, що саме говорити в суді.

Учора ж колишній керівник апарату МВС Володимир Шаповал розповів суду, що його допитували в прокуратурі навіть уночі! Ще й додав, що в прокуратурі використовували недозволені методи допиту, зокрема, психологічний тиск, слідчий вступав у суперечку зі свідком. Про те, що слідчий неправильно виклав його свідчення в протоколі, заявив на допиті у суді ще один працівник МВС Володимир Петрук.

Натомість головуючий у процесі суддя Сергій Вовк знову відхилив клопотання Юрія Луценка про виклик до суду як свідків слідчих, які проводили судове слідство й, на переконання підсудного, «сфальшували докази». Суд також відмовився змінити екс–міністру запобіжний захід, тож він залишається під вартою.

Водночас сторона обвинувачення заперечує, що справа Луценка після численних свідчень на користь підсудного розвалюється в суді. Прокурор Дмитро Лобань переконаний, що заявами про це адвокати Луценка просто видають бажане за дійсне.

«Насправді свідки повністю підтвердили покази — ті, які вони давали на досудовому слідстві», — гне свою лінію прокурор Лобань.