Солодкий болгарський перець

11.10.2011
Солодкий болгарський перець

Гусєв і Шевченко в одній з атак на ворота болгар. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Розгромивши минулої п’ятниці в домашньому товариському матчі болгар — 3:0, футболісти збірної України вчора відправилися до Таллінна. Сьогодні в зустрічі з естонцями підопічні Олега Блохіна мають довести невипадковість довгоочікуваного виграшу. Це може здатися дивним, але балтійська збірна на даному етапі виглядає серйозніше за попереднього суперника. Команда форварда «Карпат» Сергія Зеньова у кваліфікаційному турнірі чемпіонату Європи сенсаційно посідає друге місце у своїй відбірковій групі слідом за італійцями. У своїй групі С Естонія навіть обігрувала сербів на їхньому полі, хоча при цьому примудрялася програвати Фарерам. Мабуть, тому букмекери віддають Україні лише невеличку перевагу напередодні спарингу з «біло–синьо–чорними». До слова, не зіграють у Таллінні Андрій Воронін, у якого виявили запалення легенів, і Ярослав Ракицький — у донеччанина підозра на апендицит переросла в діагноз «інфекція кишечнику».

Що ж до зустрічі з Болгарією, яка перервала чотириматчеву серію команди Блохіна без перемог, то ця збірна нині далеко не того польоту, що був за часів Стоїчкова й Костадінова. У поточній кваліфікації Євро–2012 «братушки» йдуть на останньому місці в групі G з Англією, Чорногорією, Уельсом і Швейцарією. Тож можна зрозуміти керманича команди Михаїла Маданського, який узяв курс на омолодження й уже думає про чемпіонат світу 2014 року. У зустрічі з українцями в Києві найвідомішим у складі гостей був капітан — 32–річний півзахисник англійської «Астон Вілли» Стілян Петров. А зірковий нападник «Манчестер юнайтед» Димитар Бербатов ще минулого року відмовився захищати кольори збірної.

Як для посереднього опонента зманіжена київська публіка доволі непогано заповнила трибуни стадіону «Динамо». Хоча, думається, даремно Блохін звеличив столичних фанів компліментами, заявивши, що в інших містах країни на збірну не зібралося б 10 тисяч глядачів. Уболівальники багатьох міст із таким твердженням не погоджуються.

У воротах збірної так і не з’явився очікуваний «номер один» — Олександр Рибка (можливо, голкіпер «Шахтаря» нарешті зіграє проти Естонії). Натомість Олександр Шовковський цього разу обійшовся без ляпів.

Загалом, наш тренерський штаб продовжив експерименти зі складом. Але цього разу, на відміну від попередніх поєдинків, усе склалося якнайкраще. Скажімо, півзахисник «Динамо» Денис Гармаш, уперше вийшовши в лавах збірної, порадував президента ФФУ Григорія Суркіса тим, що обійшовся без жовтої картки. Центральні захисники Тарас Михалик і Дмитро Чигринський повернулися на поле після травм порівняно недавно, але досвіду їм не позичати. Схоже, задовольняють Блохіна дії на правому фланзі оборони 20–річного Богдана Бутка з «Іллічівця». А от на лівій бровці тренери дали дебютувати ще одному недавньому гравцеві «молодіжки» — Євгену Селіну. І молодий «ворсклянин» відзначив прем’єрну появу у синьо–жовтій формі красивим голом.

За часів Лобановського такий розіграш кутового, коли м’яч перекидається з передньої штанги на дальню, був властивий і «Динамо», і збірній. «На тренуванні я влучив у стійку воріт, а от у грі реалізував заготовку краще», — розповів Полтавець.

Як виявили статистики, Селін став 14–м футболістом, якому вдалося відзначитися голом у першому ж матчі за збірну. Але Женя зробив це швидше за попередників — уже на сьо­мій хвилині гри.

Українці продовжували розхитувати захист «блідих» болгар на флангах, на чому робив акцент перед матчем Блохін. Настанови активно виконували «човники» Олег Гусєв та Андрій Ярмоленко. Саме цей дует посприяв другому голу, який записав на свій рахунок капітан Андрій Шевченко, встигнувши на добивання.

У другому таймі Блохіна порадували резервісти. «У попередніх матчах заміни лише погіршували гру, а тепер нарешті вдалося її підсилити», — зізнався згодом керманич. Під завісу двобою Олександр Алієв та Євген Коноплянка розіграли м’яч у контр­атаці, тож Ярмоленку залишалося лише влучити у фактично порожні ворота. 3:0 — приємний рахунок після кількох місяців песимізму.

 

ПІСЛЯМОВА

Олег Блохін,
головний тренер збірної України:

— Для нас дуже важливо було перемогти насамперед у психологічному плані. До того ж хотілося поїхати на відкриття «Олімпійського» у хорошому настрої. В окремих епізодах ми діяли добре, і показово, що дозволили супернику створити лише два голеві моменти біля наших воріт.

— Оскільки не пропустили, то можна сказати, що захист зіграв надійно. Хоча не обійшлися й без провалів. Але й забивати мали більше.

 

Дмитро Чигринський,
захисник збірної України:

— Гадаю, Болгарія виявилася для нас зручним суперником, адже нам вкрай треба було вигравати. Перервавши сумну серію, ми додали впевненості у власних силах, і далі нам комфортніше буде готуватися до Євро–2012. До того ж, зверніть увагу, ми знову грали не оптимальним складом — без Девича, Вороніна, Ракицького.

 

Михаїл Маданськи,
головний тренер збірної Болгарії:

— Українці діяли агресивно й перемогли заслужено. Ми ж можемо лише повчитися на помилках. Утім я залишився задоволеним і нашими молодими гравцями, адже ми створюємо нову команду. Зокрема, у нас на полі було четверо 18–річних хлопців.

 

ТАБЛО

Товариський матч

Україна — Болгарія — 3:0

Голи: Селін, 7; Шевченко, 38; Ярмоленко, 82

Україна: Шовковський, Бутко (Федецький, 81), Михалик, Чигринський, Селін, Тимощук, Гармаш (Ротань, 46), Ярмоленко (Назаренко, 85), Гусєв (Коноплянка, 52), Шевченко (Селезньов, 53), Мілевський (Алієв, 65)

Болгарія: Михайлов (В. Стоянов, 46), Іванов, І. Стоянов, Бандаловськи (Терзієв, 54), Манолєв, Петров, Цветков, Златінськи (Міланов, 66), Божинов (Домовчійськи, 51), Гаджев (Георгієв, 51), Рангелов (Попов, 46)

Суддя — Краловець (Чехія)

Попередження: Златінськи, 34; Манолєв, 76

Київ, стадіон «Динамо» ім. В. Лобановського, 10 тисяч глядачів