Красивий, хоч і недороблений

11.10.2011
Красивий, хоч і недороблений

Головну спортивну арену України, на якій 1 липня наступного року відбудеться фінальний матч футбольної першості Європи, таки відкрили. Результат освоєння 4,6 мільярда бюджетних гривень можна побачити під Черепановою горою.

Кілька тижнів тому профільний віце–прем’єр Борис Колесников обіцяв відправити на біржу праці керівників реконструкції НСК «Олімпійський», якщо до заанонсованої дати відкриття — 8 жовтня — стадіон не буде готовий. І ось відкриття відбулося — із поспіхом, із помпою, із зірковою Шакірою, незліченними шароварами, справжніми красивостями і справжньою невеличкою пожежею. Зовні стадіон симпатичний. Але ж усередині й навколо — купа недорослого, неприбраного, недобудованого! Дуже сумнівною є категорія «еліт», заявлена будівничими стадіону.

Як усе це виглядало у святковий «день ікс» — перевірили кореспонденти «УМ».

 

Майже встигли

Підходимо до арени з боку вулиці Червоноармійської. Свого часу тут велося скандальне будівництво ТРЦ «Троїцький» — його знесли з міркувань безпеки, мовляв, у разі потреби евакуації зі стадіону 70 тисяч глядачів не зможуть швидко ретируватися через забудовану площу. Троїцька площа захаращена будівельними причандалами й парканами й зараз. Посеред неї з нагоди відкриття НСК зробили невеликий прохід, оздобивши огорожі численними плакатами. Штовханини додавали й міліцейські кордони, які починали «стискувати» багатотисячний натовп ще на дальніх підходах до нової арени. І якби справді постала потреба евакуації зі стадіону (а пожежа ж таки починалася!), хтозна, що трапилося б у штовханині на Троїцькій площі…

Підходимо до самої арени. Східці і скляний фасад красиво підсвічено — але скло могли б і протерти. А так — усе вкрито товстим шаром будівельного пилу. Багато де стіни — голий бетон. Частина будматеріалів і всілякого начиння валяються просто у пішохідних зонах. Плями цементу не відтерли ні з долівки, ні з поручнів.

Не готові й туалети — у деяких навіть не скрізь плитку поклали. Будівельні матеріали складуються і в громадських вбиральнях. Крім того, немає дозувальних апаратів для рідкого мила. А в жіночих туалетах стіни чомусь чорного кольору.

Місця для куріння відсутні як такі. Більшість глядачів курили на входах до секторів, біля смітників. Недопалки часто кидали просто на підлогу. Згодом виявилося, що урн встановили замало — смітники переповнювалися паперовими стаканчиками й упаковками від їжі.

Люди почали сходитися на стадіон за три години до відкриття. Офіційно квитки продавалися по 800 грн. (усе–таки небувале шоу, Президент, Шакіра!). Однак 15 тисяч перепусток задарма роздали студентам київських ВНЗ, а ті їх продавали наліво й направо — тож квиток можна було придбати і за 200 грн., і дешевше. До того ж значна частина трибун була заповнена всілякими запрошеними, родичами двох тисяч учасників постановок тощо.

На місцях глядачів чекали подарунки — пакет із логотипом НСК, а в ньому — ліхтарик, кепка і подушка на сидіння. Верхній ярус отримав сині картузи й ліхтарики, нижній — жовті. Так відтворювали національний стяг, за прикладом церемоній відкриття олімпіад.

Осіннього вечора підкладки виявилися доречними — противандальні англійські крісла були холодні. По закінченні тих «підстилок» понабирали додому по кілька штук.

Вогнеглав і нечиста сила

Шоу почалося з екскурсу в історію. На спеціальне накриття трав’яного поля спочатку «приплив» середньовічний човен із засновниками Києва, потім землю, яка «обросла» величезними червоними квітами, «заселили» люди. Танцюючи, українці в національних строях боролися з ворогами — триголовим орлом із крилами кажана (як його назвав «голос згори» — Вогнеглавом), якого супроводжували «темні сили», крутячи в руках піротехніку. І Вогнеглава з його людьми, і наступну партію загарбників — одягнених у чорне танцюристів (нечисту силу) — прогнали козаки. А потім ще й виграли футбольний матч із лицарями — на сцені відтворили сюжет із мультика.

Далі був екскурс в історію стадіону з відеорядом, починаючи з 1923 року, парад спортивних легенд — від Ганни Безсонової й Катерини Серебрянської до Сергія Бубки і Леоніда Буряка, вихід юних футболістів із команд вітчизняної прем’єр–ліги та спільний виступ Гайтани, Ані Лорак і Таїсії Повалій.

Багатьом опитаним іноземцям подобалося. Багато хто зі співвітчизників нарікали на зашкалюючу кількість шароварів у стилі Бориса Шарварка.

Недоліком усієї церемонії був звук — деякі сектори лишилися «глухими», оскільки акустичні системи самого стадіону не працювали — діяли тільки колонки на сцені. Ще одна недоробка…

Горіло й падало

О 20.16, коли на полі якраз боролися з Вогнеглавом, сталася справжня пожежа. Один із запущених феєрверків влучив у поліетилен, яким накрили освітлювальні прилади під стелею сектору А. Палаючі клапті почали падати на накриті бігові доріжки. На очах журналістів, які розташовувалися саме в цьому секторі, із вогнем боровся верхолаз із вогнегасником. Після кількох спроб більшу частину поліетилену він загасив і побіг по другий вогнегасник. Проте потреби у новому вже не було — полум’я згасло само собою. Принесений технічний засіб лишився біля освітлювальних приладів — на всяк випадок. На полі в цей час уже виступали чудові італійські акробати з груп «Фесті» та «Сонікс».

Очевидці, які під час займання спостерігали за охороною Віктора Януковича (а трибуну для виступу йому поставили за кілька десятків метрів від місця падіння палаючого поліетилену), кажуть, що бодігарди неабияк налякалися через такий форс–мажор і були готові до загострення сценарію з пожежею.

Як засвистали Януковича

Ті, хто дивився церемонію відкриття «Олімпійського» у так званому «прямому ефірі» ТРК «Україна», мають знати, що насправді вони отримали цензуровану трансляцію і зовсім не «наживо», як було написано в кутку екрана. По телевізору виглядало так, ніби Президент вийшов на арену під аплодисменти публіки. А насправді цьому передував обурений свист, невдоволене гудіння та «фукання». Такі знаки «поваги» не припинялися й упродовж усього виступу. Більше того — сектор D спробував запустити скандування «Спасибі жителям Донбасу!» Щоправда, ініціативу не підхопила основна маса людей. Зате більшість публіки освистала вже саме оголошення про присутність на стадіоні Президента й Голови Верховної Ради.

ТРК «Україна», що належить Рінату Ахметову, вирізав із трансляції всю «хулу» на адресу глави держави й запустив картинку з майже півгодинним запізненням. Така ось цензура. А оплески — залишили: після слів «стадіон відкрито».

Босоніж і з вихилясами

Шоу закінчилося 40–хвилинним виступом співачки Шакіри. Колумбійську зірку запросили з огляду на певний символізм — вона закривала й чемпіонат світу з футболу в ПАР 2010 року.

Людям дозволили вийти із секторів на накрите поле, під сцену. За лічені хвилини там утворився натовп — своєрідний танцпол.

Шакіра, вбрана в золотавий топ і тісні шкіряні штани, виконувала свої найвідоміші хіти — She Wolf, Whenever Wherever, Loca, La Tortura, активно вихляла стегнами, вигиналася і загравала з гітаристом. Потім заграла на губній гармошці, провела майстер–клас із танців для чотирьох дівчат, яких витягла «з народу», перевдягнулася у східне вбрання, одну з пісень виконала босоніж.

Суперзірка співала вживу, але під «плюсовку», що було дуже помітно.

Частина глядачів почала прямувати до виходів уже по закінченні третьої пісні — багато хто просто поспішав, поки не закрилося метро, а на виходах з «Олімпійського» не утворилися натовпи.

 

АНОНС

Чемпіон світу в суперважкій вазі за версією WBC Віталій Кличко заявив, що він або його брат Володимир цілком можуть провести один із наступних боїв на київському НСК «Олімпійський». Вражений церемонією відкриття арени, боксер припустив, що такий поєдинок може відбутися восени 2012 року.

 

ХАРЧУВАННЯ

Бургери по 35 гривень, але без готівки

Як і обіцяли журналістам «УМ» під час оглядин арени за місяць до відкриття працівники прес–служби «Олімпійського», фаст–фуди відкрилися вчасно. Хоча й не всі. Оператор, що працював на відкритті, — FanFood.

Відвідувачів, особливо тих, які приїхали з регіонів, трохи приголомшили ціни. На паперовому меню (до чемпіонату обіцяють виводити його на монітори біля фаст–фудів) російською мовою зазначалися такі розцінки: півлітрова мінеральна вода — 12 грн., попкорн — 22 грн., хот–дог — 25 грн., «Олімпік–бургер» — 35 грн.

Але для того, щоб щось придбати, потрібно ще купити картку за 20 гривень — на стадіоні діє безготівковий розрахунок. Всім, хто придбав картку у день відкриття, обіцяли віддати суму застави в разі її повернення неушкодженою за тиждень.

Навіть з огляду на високі ціни та наявність карток, які мали б прискорити розрахунки, біля закладів харчування утворилися черги.

 

ПРОТИДІЯ

Посвітили грудьми

Із проколів відкриття «Олімпійського» ознаменувалося не лише пожежею і фальшивою трансляцією. Свій мінус отримали й служби безпеки. За кілька хвилин до початку шоу на поле прорвалися три активістки жіночого руху «Фемен». Як і годиться, роздягнені, на грудях — написи Fuсking Euro. Певний час охоронці не могли наздогнати дівуль, які гасали по стадіону. Таким чином «Фемен» протестував проти чемпіонату Європи з футболу як популяризатора алкоголю та проституції. Напівголих активісток таки відловили і під улюлюкання публіки винесли геть за руки й за ноги.

 

ПРИБУДОВА

Засвітять п’ять зірок для багатіїв

Місяць тому прес–служба НСК «Олімпійський» повідомила «УМ», що багатоповерхівка, зведена за двадцять метрів від головного входу на стадіон, не входить до складу комплексу і належить приватній особі, бо землевідведення відбулося задовго до реконструкції арени.

Тепер стало відомо, що це буде готель світової мережі «Шератон», а договір про відкриття підписали компанії Starwood Hotels & Resorts Worldwide, Inc. та ЗАТ «Будівельна інвестиційна компанія TМ».

Як повідомляє інформаційний центр Україна Євро–2012, Sheraton Kiev Olympiysky Hotel матиме 172 стандартні номери і 18 люксів, включаючи президентський площею 150 кв. м. Також у готелі будуть розташовані цілодобовий ресторан, лобі–бар і видовий бар на даху. Плата за проживання буде не меншою за 200 доларів на добу.