Боротьба з пільгами: грецько–українські паралелі

07.10.2011
Боротьба з пільгами: грецько–українські паралелі

«Нашоукраїнець» Володимир В’язівський.

Візит Віктора Януковича до охопленої протестами Греції прокоментував народний депутат від «Нашої України» Володимир В’язівський. Він проводить паралелі між спробами скасувати і скоротити пільги та численні соціальні виплати в нас та в Елладі.

«Якщо українська влада й надалі намагатиметься зняти з себе всі соціальні зобов’язання, ситуація в Україні буде набагато гіршою, ніж у Греції, де суспільство вже споруджує шибениці як попередження для високопосадовців», — вважає В’язівський, секретар Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та праці.

За словами «нашоукраїнця», намагання уряду здійснювати соціальні виплати в ручному режимі є безвідповідальними, непрофесійними та цинічними.

По–перше, система соціальних пільг виникла як негласний компроміс між державою, яка виявилася нездатною проводити економічну політику, спрямовану на зміцнення позиції самодостатнього середнього класу, та суспільством, яке погодилось через пільги отримувати певну компенсацію за те, що влада зосередилась на тіньовому розподілі національних ресурсів. Тому руйнування системи соціальних пільг із боку нинішньої влади означає розрив існуючого суспільного договору в односторонньому порядку зі всіма наступними наслідками, аж до втрати владою залишків легітимності.

По–друге, важко погодитись із тим, що назріле реформування роздутої до абсурду системи пільг має відбуватися через їх тотальне скасування. Професійний підхід означає проведення ретельного аналізу причин виникнення такої ситуації, систематизації наявних пільг, визначення цільових груп, що потребують державної підтримки і, зрештою, законодавчого визначення нових механізмів її обчислення та надання.

По–третє, посилання на обмеженість державних ресурсів у ситуації, коли в державному бюджеті передбачено безпрецедентне збільшення фінансування Державного управління справами, видатків на медичне обслуговування депутатського корпусу і вищого чиновництва, а також — силових структур, є просто цинічною брехнею.

«Якщо з проекту держбюджету викинути всі сумнівні проекти, очистити його від відверто лобістських статей фінансування та елементарно приборкати чиновницькі апетити, можна буде знайти чимало мільярдів гривень, які можна буде спрямувати на ефективний соціальний захист та прискорений розвиток реального сектору економіки», — зазначив Володимир В’язівський.