Гріхи й горіхи Греції

07.10.2011
Гріхи й горіхи Греції

Віктор Янукович і прем’єр Греції Георгіос Папандреу. (Фото прес–служби Президента України.)

Греція — одна з улюблених країн для Президента Віктора Януковича. Тут розташовується Свята гора Афон із її велемудрими православними старцями. Саме Афон був основною метою поїздки Януковича до Греції влітку минулого року. І в ході нинішнього дводенного державного візиту до Еллади (6–7 жовтня), Янукович знову планує заїхати в афонські монастирі. Принаймні про це пише «наближена до тіла» газета «Сєгодня».

Але якщо торік візит був суто «бутафорський» і Віктор Федорович навіть не намагався зустрітися із прем’єр–міністром Греції Георгіосом Папандреу, який є главою виконавчої влади, то вчора Янукович таки мав переговори з очільником грецького уряду. При цьому з президентом Каролосом Папуліасом, що виконує суто представницькі функції, В. Я. зустрівся також.

Однією з тем переговорів була фінансово–економічне криза, яку переживає Греція. Це найбільш проблемна зараз країна Євросоюзу, тут намагаються скорочувати пільги та соціальні виплати, аби уникнути дефолту — приблизно в тих самих умовах нині перебуває й українська влада. «Зараз Греція і її народ переживають складний період. Нам в Україні також важко, але ми приїхали зараз, розуміючи, що саме в такі часи треба зайняти дуже активну позицію, треба знаходити можливість підтримувати і допомагати одне одному», — сказав Янукович на зустрічі з колегою Папуліасом.

У почті Януковича — Хорошковський, Лавринович, міністр охорони здоров’я Аніщенко, керівник Нацтелекомпанії Єгор Бенкендорф, «інноватор» Каськів та ін. За підсумками переговорів підготовлено до підписання шість угод, зокрема про співпрацю в авіаційній галузі. «Ми вітаємо участь грецьких інвесторів у реалізації національних проектів в Україні. У свою чергу, ми зацікавлені в участі української сторони у масштабній програмі приватизації у Греції», — сказав Віктор Янукович після вчорашніх українсько–грецьких переговорів.

Аби збагатитися ще й досвідом протидії опозиції в умовах кризи, у програмі поїздки Януковича — зустріч із лідером провідної опозиційної партії Греції «Нова демократія».

 

ЕКСЦЕС

Перед вильотом до Афін президентський літак Airbus–319 був пошкоджений трапом. За повідомленням агенції «Інтерфакс–Україна», відтак Янукович мусив вирушити до Греції на Іл–62. За даними поінформованого джерела, через це гендиректор аеропорту «Бориспіль» Антон Волов може позбутися посади. Розслідуванням події займається Державна авіаційна служба.