Не Шакірою єдиною

07.10.2011

Завтра мають поставити крапку в епопеї з чи не найбільш масштабним будівництвом часів незалежної України. На 18–ту годину суботи призначено офіційну церемонію відкриття реконструйованого Національного спорткомплексу «Олімпійський». Очевидно, він ще довго утримуватиме першість за видатками: нагадаємо, остання офіційно озвучена Кабміном сума кошторису стадіону — 4 млрд. 590 млн. грн. Тепер, стараннями будівельників «Київміськбуду», НСК має дах із напівпрозорих мембран над трибунами, нові освітлювальні, інженерні, комунікаційні та мультимедійні системи, перестелені газон футбольного поля та бігові доріжки, різнобарвні пластикові сидіння, фаст–фуди та магазини, новий окремий VIP–сектор, ложу для преси, Президента тощо. Арена на 70 050 місць, де 1 липня наступного року відбудеться фінал чемпіонату Європи з футболу, отримала класифікацію «еліт».

 

Шакіра й князі — для Президента, футболістів та студентів

Головною подією на шоу з нагоди відкриття стадіону стане виступ колумбійської співачки Шакіри Мебарак, яку, до речі, нещодавно призначили радником американського президента Барака Обами з питань освіти іспаномовного населення США.

Виступ світової поп–зірки оцінить Президент Віктор Янукович — на початку церемонії він виголосить вітальну промову.

Грандіозне шоу, яке в прямому ефірі показуватиме телеканал «Україна», відвідають і футболісти нашої національної збірної на чолі з Олегом Блохіним — вони зіграють тут лише один із трьох матчів групового етапу Євро–2012.

Завтра глядачів на трибунах очікується близько 50 тисяч — з огляду на те, що Шакіра забажала встановити сцену так, аби вона перекривала довгу частину трибуни. Організатори шоу обіцяють парад легенд спорту, театральні постановки про історію Києва та козацтва, виступи українських та зарубіжних естрадних виконавців. Тисяча учасників постановки вчора продовжувала відтреновувати переміщення по накритому газону; в цей час будівельники ще виконували останні роботи.

Будівельні роботи на стадіоні впродовж усього періоду підготовки супроводжувалися скандалами — починаючи з тендеру на проведення робіт, який виграла тайванська фірма, але згодом отримала відкоша, і закінчуючи постійними «доплюсовуваннями» до суми кошторису. Не обійшлося без суперечки і на тему квитків на відкриття. Голова Всеукраїнської студентської ради Анастасія Сабова заявила, що із 15 тисяч квитків, обіцяних віце–прем’єр–міністром Борисом Колесниковим студентам, до адресатів дійшла значно менша кількість. «Якщо враховувати, що в касах квитки офіційно продають по 800 грн., виходить, хтось може дуже непогано заробити на студентах, які так і не отримають своїх квитків на відкриття стадіону», — каже Сабова. На що Колесников заперечив: «До Київської міської державної адміністрації, яка мала розподілити між учнями 11–х класів та студентами квитки, надійшло не 15 тисяч перепусток, як планувалося, а 12 800, оскільки сцена й декорації зайняли більше місця, ніж планувалося. Усі запрошення особисто отримав заступник глави КМДА пан Пузанов».

Тут гратиме «Арсенал» чи «Динамо»?

Вгативши космічну суму бюджетних коштів у реконструкцію 70–річного стадіону і визнавши, що зведення цілком нової арени обійшлося б дешевше, тепер в уряді прагнуть якнайшвидше почати «відбивання» грошей. Перший у черзі охочих орендувати «Олімпійський» — наразі бездомний столичний ФК «Арсенал». Його президент Вадим Рабинович заявив, що готовий платити немалі гроші — 450 тис. грн. оренди за ігровий день — задля проведення його командою матчів національної першості саме на головній футбольній арені країни.

«Ми подали свої пропозиції до дирекції НСК «Олімпійський». Чекаємо відповіді. Щоправда, наразі мало що зрозуміло», — коментує ситуацію для «УМ» керівник прес–служби «канонірів» Во­лодимир Кацман, маючи на увазі, що «червоно–сині» планують виграти своєрідний тендер – «хто більше заплатить» за експлуатацію.

Керівництво «Арсеналу» непокоїть той факт, що «окупувати» НСК хоче й інша столична команда. Йдеться, зрозуміло, про «Динамо». Принаймні тренер віце–чемпіонів Юрій Сьомін в одному з інтерв’ю повідомив, що в президента Ігоря Суркіса теж є бажання грати на «Олімпійському».

Хоча, з огляду на світову практику експлуатації двома командами однієї арени, на новому стадіоні могли б чергуватися і «гармаші» з динамівцями – як «Мілан» та «Інтер» на «Джузеппе Меацца» або «Рома» й «Лаціо» на «Стадіо Олімпіко». До речі, подвійне навантаження стадіону було б найвигідніше для уряду в плані прибутків.

А наразі виглядає так, що першими футбольний газон НСК «Олімпійський» випробують збірні України та Німеччини, які 11 листопада проведуть тут товариський матч.

 

ІНФРАСТРУКТУРА

Гранди житимуть у Польщі

Зі здачею в експлуатацію НСК «Олімпійський» однією проблемою на шляху до Євро–2012 стає менше. Тепер залишилося підкорити останній серйозний форпост — добудувати нову арену у Львові. Її зведення почалося з великим запізненням, однак просувається рекордними темпами. Обіцяють, що все буде «в ажурі» до 28 жовтня, коли відбудеться урочисте відкриття «Львів–арени». Хоча зараз ще повністю не зведено дах над трибунами, не завершено внутрішні роботи з оздоблення. Зате постелили футбольний газон.

Із запізненням рухається зведення та реконструкція тренувальних баз для учасників ЧЄ–2012. У Славському Львівської області завершення робіт намічено на кінець листопада, тоді як база «Скіф» готова лише на 73 відсотки.

Київський, харківський та донецький стадіони вже забезпечені базами–сателітами. За регламентом УЄФА, ці табори мають відповідати вимогам, за якими облаштовують 4—5–зіркові готелі. Водночас, окрім елітних помешкань із розвиненою інфраструктурою, поруч вз житловими корпусами має бути мінімум одне футбольне поле стандартних розмірів із натуральним покриттям.

З огляду на проблемність цієї опції, більшість команд–учасниць майбутнього турніру придивляються до Польщі. Відомо, що німецька та іспанська збірні, які вже забронювали собі путівки на Євро, планують отаборитися на території нашого західного сусіда. Тяжіють до польської тимчасової прописки також італійці, голландці ц англійці.

Збірна України на час проведення фінальної частини ЧЄ, очевидно, мешкатиме в Кончі–Заспі, хоча проведе в Києві лише один матч групового турніру, тоді як у Донецьку — два.