Шкідливе коштує дорожче

06.10.2011
Шкідливе коштує дорожче

Дитяче ожиріння — результат споживання нездорових харчів. (Фото з сайту pischeblog.ru.)

Данія стала першою країною у світі, де уряд встановив доволі несподіваний податок — на нездорові продукти харчування, пише «Меддейлі». Ініціатива міністра охорони здоров’я Якоба Акселя Нільсона має благородну мету. На думку чиновника, якщо продукти, багаті насиченими («поганими») жирами, стануть дорожчими, люди вживатимуть таку їжу в меншій кількості, ніж зараз. А завдяки цьому середня тривалість життя датчан має збільшитися на три роки впродовж найближчих десяти років. Адже саме насичені жирні кислоти (на відміну від «хороших» ненасичених) збільшують ризик виникнення атеросклерозу й інших патологій у людському організмі, що призводять до інсультів, інфарктів та раптової смерті.

Які ж продукти потрапили «під приціл» додаткового оподаткування? Це насамперед вершкове масло, молоко, сир, піца, м’ясо і перероблені продукти харчування. Відтепер кожен кілограм насиченого жиру в такому продукті буде обкладатися податком у 16 крон (близько 20 гривень).

Наскільки ефективним буде нововведення данських «айболитів», поки незрозуміло. Міністр охорони здоров’я налаштований оптимістично. Мовляв, після того, як у країні зросла ціна на сигарети, кількість курців істотно скоротилася. Тож і стосовно «поганих» жирів буде так само. Але незалежні експерти ставляться до оподаткування жирних продуктів доволі скептично. На їхню думку, чиновникам краще було б обмежити споживання солі — важливого чинника при формуванні гіпертонічної хвороби. Щодо самих мешканців Данії, то вони аж ніяк не збираються відмовлятися від улюблених харчів. Навпаки, у зв’язку з майбутнім підвищенням вартості жирних продуктів данці вже почали масово закуповувати звичні товари, сподіваючись накопичити певний запас на перші тижні після подорожчання.