НОВИНИ ПЛЮС

04.10.2011

Українське питання на ПАРЄ

Бюро Парламентської Асамблеї Ради Європи вчора не підтримало рішення про термінові дебати щодо України. Як повідомила народний депутат від «НУНС» Ольга Герасим’юк, «за» проголосувало 82 члени, 69 — проти, а для ухвалення рішення треба було дві третини голосів.

За даними Герасим’юк, президент ПАРЄ Мавлют Чавушоглу заявив, що бюро ПАРЄ не рекомендувало включати українське питання, тому що на пленарній сесії 3–7 жовтня воно обговорюватиметься «на різних платформах» — і в ході доповіді по Україні, і в ході виступу голови МЗС Костянтина Грищенка.

«Категорично проти» дебатів щодо ситуації в Україні виступив один із українських посланців у ПАРЄ, «регіонал» Сергій Головатий — він «заявив, що в Україні немає політичних в’язнів і немає порушень верховенства права – є певні труднощі, які є у всіх».

У Страсбурзі перебувають донька Юлії Тимошенко Євгенія Карр та заступник голови партії «Батьківщина» Григорій Немиря, які планують виступити і провести зустрічі у «справ Тимошенко».

Виборче законодавство

Голова Верховної Ради Володимир Литвин висловив сумнів, що парламент ухвалить позитивне рішення щодо виборчих законопроектів, зареєстрованих у ВР. «Очевидно, навряд чи буде прийнятий хоча б один із цих законопроектів», — заявив Литвин, додавши, що президентського законопроекту в парламенті ще нема. При цьому спікер натякнув, що без підтримки фракції Народної партії проект, підготовлений Олександром Лавриновичем, може не набрати достатньо голосів. «Якщо Народна партія не підтримає підвищення прохідного бар’єру, то рішення не буде прийнято. І я думаю, що в даному разі фракція якраз буде мати те, що ми називаємо «золотою акцією», — цитує Литвина «Українська правда». Окрім того, спікер наголосив, що урядові законопроекти розглядатимуться у ВР лише тоді, якщо їх презентуватимуть міністри.