Не враховуючи того, що...

29.09.2011

Провідні українські організації, котрі займаються відстежуванням виборчих процесів, заявили про те, що робоча група із вдосконалення виборчого законодавства під керівництвом Олександра Лавриновича неналежним чином урахувала рекомендації міжнародних інституцій щодо проекту закону про вибори народних депутатів — Венеціанської комісії, Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, Міжнародної фундації виборчих систем (IFES). Так, група Лавриновича взяла до уваги низку рекомендацій, які стосуються процедурних нюансів, але взагалі не торкалася принципових питань: виборчої системи, критеріїв і строків визначення меж округів, порядку формування виборчих комісій. Про це заявили на спільній прес–конференції представники Комітету виборців України, громадської мережі «Опора», Лабораторії законодавчих ініціатив та Українського незалежного центру політичних досліджень, які разом сформували «Громадський консорціум виборчих ініціатив».

«Президент, оголосивши широке експертне обговорення, виніс виборчу реформу поза парламент, але як такого обговорення запропонованої мажоритарно–пропорційної системи не відбулося й досі, — каже голова правління «Опори» Ольга Айвазовська. — Йшлося про те, що лише після широких консультацій в Україні буде підготовлено остаточний документ. У мене як в учасника засідання склалося враження, що пропонується позитивна статистика — значний відсоток врахування технічних та дрібних пропозицій із повним ігноруванням ключових питань».

«Зміни, внесені робочою групою до законопроекту, носять косметичний характер. Питання виборчої системи знову винесли за рамки дискусії. Хоча в рекомендаціях Венеціанської комісії було вказано на доцільність запровадження пропорційної системи відкритих регіональних списків», — зауважив голова правління КВУ Олександр Черненко.

Водночас голова робочої групи Олександр Лавринович заявив, що на засіданні, яке відбулося у вівторок, було враховано значну частину зауважень. Міністр юстиції заперечив звинувачення й у тому, що підготовка проекту була закритою. «Ми зробили публічними проміжні кроки, що, як правило, не робиться. Ми відкрили максимально все, що можна було відкрити, щоб було розуміння, яким чином народжується фінальний продукт», — цитує Лавриновича прес–служба Президента.

Попри формальну відкритість, у проекті не відображено низку позицій експертного середовища. А деякі питання — як–от визначення типу виборчої системи — влада взагалі відмовилася обговорити, посилаючись на те, що це має визначати Президент.

Цікаво, що робоча група підготувала остаточний проект іще до того, як Венеціанська комісія надала фінальні висновки.

Рекомендації, оприлюднені минулого тижня, наразі є «чернеткою». Поява остаточного висновку, як розповів Лавринович, очікується 17 жовтня. Проте сам проект іще до того часу направлять до Верховної Ради. Влада змушена поспішати, бо хоче ухвалити закон в остаточній редакції за рік до виборів.