Дві новини для Юлі

29.09.2011
Дві новини для Юлі

Що символiзують два голуби на тлi пiкету пiд Печерським судом? (Фото Рейтер.)

За останні два дні Юлія Тимошенко дізналася дві новини: дуже погану і не дуже. У першому випадку екс–Прем’єрку засмутила Генпрокуратура. Сторона обвинувачення просить Печерський райсуд столиці засудити лідерку БЮТ до семи років позбавлення волі без подальшого права обіймати державні посади впродовж трьох років, а також задовольнити цивільний позов «Нафтогазу» про відшкодування їм шкоди на суму понад півтора мільярда гривень. Інша новина: Президент Янукович вніс у Верховну Раду законопроект про декриміналізацію економічних злочинів за №9221. Щоправда, в тексті проекту не передбачено пом’якшень i змін до пункту 3 статті 365 Кримінального кодексу (перевищення влади або службових повноважень), за яким судять пані Тимошенко. Утім учора Голова ВР Володимир Литвин натякнув, що нардепи розширять список осіб, на яких поширюватиметься дія президентського законопроекту. Спікер не назвав прізвище Тимошенко, але сказав, що розширення стосуватиметься і службових осіб.

У самому ж судовому процесі Леді Ю вчора тривали дебати. Прокурори вважають, що вину підсудної повністю доведено, а обставин, які пом’якшують або обтяжують її провину, немає. «Юлія Тимошенко проявила свою безвідповідальність, що призвело до непередбачуваних наслідків у вигляді збільшення витрат на купівлю газу», — заявила напередодні прокурор Лілія Фролова. Такій упевненості обвинувачення екс–Прем’єр має «завдячувати» колишнім керманичам «Нафтогазу» — Олегу Дубині та Ігорю Діденку, які, не бажаючи відповідати за дії Юлі, фактично «здали» її слідству.

Факт завдання збитків на півтора мільярда вважають доведеним i в НАК «Нафтогаз України». За словами представника цивільного позивача Вадима Куницького, Юлiя Тимошенко не мала права одноосібно, без затвердження урядом, підписувати директиви та надавати їх «Нафтогазу» як господарюючому суб’єкту. Що й казати, внаслiдок газових угод–2009 Україна отримала базову ціну — 450 доларів за тис. куб. м газу, тоді як базова ціна для Німеччини — лише 250 доларів. Ціна ж за транзит російського газу нашою трубою лишилася стара. Згідно з офіційним звітом «Газпрому», минулого року середня ціна на газ для західних сусідів України становила 319 доларів за тисячу кубiв, а для України — 336.

Натомість захисники Тимошенко не згодні з «надуманими» висновками Генпрокуратури й заявленим терміном ув’язнення. Вони вважають, що на вирок судді Кірєєва може вплинути лише думка Президента Януковича — мов­ляв, достатньо одного дзвінка з Банкової. Адвокат Юрій Сухов припускає, що вже сьогодні–завтра суддя піде в нарадчу кімнату для винесення вироку його підзахисній. При цьому захист Леді Ю просить суд винести їй виправдальний вирок. Сухов переконаний, що слідство так і не встановило суб’єкт злочину, діяння щодо перевищення влади та службових повноважень, мотиви, прямий умисел та наслідки. Нардеп Сергій Власенко, який координує дії адвокатів Тимошенко, додає, що захист спробує довести, що російський «Газпром» у 2009 році уклав із «Нафтогазом України» стандартний газовий контракт, як і з багатьма іншими іноземними компаніями.

 

ВУЛИЦЯ

Знову гаряче стає поблизу будівлі суду на Хрещатику. Позавчора ввечері, коли конвой вивозив Юлію Тимошенко до СІЗО, її прихильники намагалися прорватися до автозаку. Під час сутички бійці «Беркута» застосували сльозогінний газ, стверджують представники БЮТ (ці слова підтверджують і фото). Натомість у міліції спростовують цю інформацію.

Того ж вечора від «Беркута» дісталося першому заступнику глави правління «Коаліції учасників Помаранчевоі революціі» Петровi Михайленку. Прес–служба «КУПР» повідомила, що Михайленко та інші учасники мирно стояли на Хрещатику, коли на них несподівано напав «Беркут». Михайленка відтягнули до підворiття, де жорстоко побили ногами. У тяжкому стані друзі госпіталізували його до лікарні №17.