Чорнобривців насіяла Золотоноша

28.09.2011
Чорнобривців насіяла Золотоноша

(з сайту ridna.ua)

Незвичайний фестиваль організували у Золотоноші Черкаської області під час святкування 435–річниці цього міста — тут славили чорно­бривця. Сонячна квітка, яку так люблять в Україні, заслужила уваги не випадково. Адже цього року в Золотоноші, котра помітно покращала останнім часом, нею засадили всі клумби міста. Традиційно сіють чорнобривці і в місцевих домоволодіннях. Тому з ідеєю вшанувати популярну в народі квітку виступила радник міського голови, поетеса Ніна Жук.

«До фестивалю чорнобривців ми готувалися три тижні, оголосивши про це нашим городянам. У рамках цього заходу було декілька конкурсів — екібани, поезії, випічки, національного вбрання, народних умільців», — розповідає «УМ» Юрій Федоряка, директор міського Будинку культури, головний режисер фестивалю і актор, котрий грав на ньому роль Чорнобривця, який має «чорні брови і гарно підморгує дівчатам».

Юрій Григорович зазначає, що мешканці міста активно долучилися до свята, одягли на свято вишиванки, напекли пирогів, присвятили чорнобривцям свої вірші («чорнобриву» поезію самодіяльних поетів планують видати окремою збіркою).

Але найбільше вражень на всіх справив конкурс квіткових композицій. Тут можна було побачити вінок із сонячної квітки, млинок, пташине гніздо, а найбільше всіх вразила лялька–мотанка в людський зріст, яку виготовили школярі міської школи № 2. Її «одягли» у вбрання із чорнобривців і назвали Златою. Надалі фестиваль чорнобривців в Золотоноші планують зробити традиційним.