Серце, втоплене у чарці

28.09.2011
Серце, втоплене у чарці

Експрес–обстеження просто на вулиці. (Фото з сайту bagnet.org.)

Перед будівлею Київської мерії минулої суботи відзначали Всесвітній день серця. Акція, що вже стала традиційною для української столиці, не лише вкотре привернула увагу людей до серцевих проблем, а й надала можливість усім охочим дорослим просто на місці перевірити стан свого «полум’яного мотора». Дорослі й діти, хворі й здорові, могли виміряти свій артеріальний тиск, дізнатися рівень глюкози в крові, зробити електрокардіограму, отримати консультації сімейного лікаря, фахівців антигіпертензивного центру тощо.

Такі заходи, організовані Головним управлінням охорони здоров’я КМДА, Всеукраїнським лікарським товариством і Київським міським центром здоров’я, сьогодні проходять у багатьох лікувально–профілактичних закладах столиці. Тож якщо хочете безкоштовно з’ясувати, в якому стані ваше серце, — можете зателефонувати до організаторів і дізнатися адреси проведення експрес–обстежень.

 

Інколи вроджену ваду серця малюкові треба оперувати одразу після пологів

Як розповів «УМ» головний лікар Київського міського центру здоров’я Отто Стойка, у Києві, як і в усьому світі, хвороби системи кровообігу посідають перше місце серед основних причин смертності населення. Минулого року саме через різні «поламки» в «моторі» організму померло 18,5 тисячі киян.

«Всесвітня федерація серця, як і завжди наприкінці вересня, закликає спрямувати увагу суспільства й окремих громадян на фактори ризику розвитку серцево–судинних захворювань та інсульту й можливість їх упередити. Такі заходи організовані більше ніж у 100 країнах світу. Це перевірки фізіологічних показників здоров’я, наукові форуми (наприклад, ХІІ Національний конгрес кардіологів України), лекції, спектаклі, прогулянки на свіжому повітрі, кроси, спортивні змагання. Девіз дня нагадує, що всі ми живемо в єдиному світі і нерозривно пов’язані один з одним. Поведінка, звички впливають на здоров’я і життя не лише самої людини, а й її нащадків».

Лікарі наголошують: якщо хвороба серця вроджена, тобто дитина вже народилася із серцевою вадою, затягувати з розв’язанням проблеми не можна. Інколи операцію на серці необхідно провести відразу після народження малюка — з пологової зали його переносять на операційний стіл, де починають роботу кардіохірурги. Якщо вади не надто важкі, можна почекати кілька років, поки дитина підросте, а тоді вже провести оперативне втручання.

Головні вороги нашого «мотора» — цигарка, «зелений змій» і... диван

Утім більшість хвороб серця — не вроджені, а набуті, тобто такі, що залежать передусім від поведінки самої людини. Якщо вести здоровий спосіб життя, збоїв не буде. А в тих, хто воліє курити, харчуватись у фаст–фудах, перебирати міру з алкоголем і весь вільний час проводити на дивані, навіть цілком здорове серце та судинна система можуть досить швидко вийти з ладу.

«Головними причинами хвороб серця та інсультів у світі є нераціональне харчування, фізична інертність, тютюнопаління, — розповідає Отто Стойка. — А в нашій країні, за даними 20–річного наукового дослідження Інституту кардіології імені академіка М. Стражеска НАМН України, — вживання алкоголю. Така поведінка спричинює 80% випадків ішемічної хвороби серця і хвороб судин головного мозку. Наслідки неправильного способу життя можуть проявлятися у вигляді підвищеного артеріального тиску, високого рівня глюкози та жирів у крові, надлишкової ваги й ожиріння — так званих проміжних факторів ризику».

Хоча, навіть за умов дотримання основних умов профілактики серцевих хвороб, повністю уникнути ризиків, принаймні в Києві, все одно не вдасться. Адже, на відміну від європейських міст, де за куріння в громадських місцях стягують величезні штрафи, у нашій столиці важко не надихатися диму з чужої цигарки.

«Надзвичайну поширеність куріння в Києві складно не помітити, — констатує Отто Стойка. — Кияни задихаються від тютюнового диму, незважаючи на заборону куріння у громадських місцях та можливість для курців отримати медичну допомогу в лікуванні цієї залежності». З алкоголем ситуація теж проблемна: «За багато років реклама залучила до його вживання у вигляді міцних та слабоалкогольних напоїв велику частину населення. Особливо небезпечні в рекламних посиланнях заклики до патріотичних почуттів, встановлення за допомогою випивки дружніх стосунків, обов’язкового вживання під час відпочинку, спортивних занять, перегляду спортивних змагань. Цю ситуацію конче треба змінювати». Власне, за це вже взялася Верховна Рада: нагадаємо, минулого тижня парламент ухвалив зміни до закону про рекламу, які значно обмежують популяризацію алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Спеціалісти зауважують, що інфаркти, інсульти цілком можливо попередити завдяки регулярній фізичній активності, відмові від вживання алкоголю і тютюну, дотримання раціону харчування, багатого на фрукти та овочі. А своєчасне звернення до лікаря при ранніх проявах захворювань може попередити судинну катастрофу. Якщо ж нехтувати власним здоров’ям, то від інсульту чи інфаркту можна померти або стати інвалідом, власноруч зіпсувавши собі життя. Тому, радять кардіологи, якщо хочете бути здоровим — щодня робіть зарядку, бодай двічі на тиждень бігайте в парку, щодня вживайте по кілька корисних для серця волоських горіхів. І ваш «мотор» працюватиме бездоганно.

 

ДО РЕЧІ

Останніми роками десятки тисяч людей під час вуличних інформаційно–оздоровчих акцій отримали консультації щодо здорового способу життя, виміряли артеріальний тиск, інші фізіологічні показники, повідомляють представники Київського центру здоров’я. У 40% обстежених виявлено підвищений артеріальний тиск, при цьому більше чверті людей про високі цифри свого тиску нічого не знали. Серед чоловіків цей показник становив майже третину. Лише одиниці лікували вже діагностовану раніше артеріальну гіпертензію.

Результати опитування населення щодо рухової активності в повсякденному житті, проведеного Всеукраїнським центром фізичного здоров’я «Спорт для всіх», свідчать, що лише у трьох зі ста громадян України рухова активність достатня для зміцнення здоров’я. 6% українців займаються спортом помірно, у кожного третього рухова активність низька. Це недобре, кажуть лікарі, бо дуже мало. Для порівняння, 80% мешканців Європи та Америки починають свій день із ранкової гімнастики. І завдяки цьому мешканці цивілізованих країн хоч і теж мають проблеми із серцем та судинами, але помирають від цих патологій значно рідше, ніж українці.