Столипін iз НРУ

23.09.2011
Столипін iз НРУ

Вiдкриття столипiнської дошки на вул. Гончара, 33. (Фото з сайту Gazeta.ua)

На фасаді центрального офісу Народного руху України, що по вул. Гончара, 33 в Києвi, тепер красується меморіальна дошка на честь голови Ради міністрів Російської імперії Петра Столипіна. Пам’ятний знак компанія з 35—40 осiб встановила без будь–якого попереднього погодження з НРУ. У будинку, де з 1999 року розташовано центральний апарат партії, сто рокiв тому помер Столипін, поранений терористом. В апараті партії переконані: подібне «вшанування» має цілком провокаційно–шовіністичний характер. «Ми в шоці. Ніхто нічого не знав. Усе це робили спеціально у вихідний у супроводі великої кількості міліціонерів», — повідомили «УМ» у прес–центрі НРУ.

Вивіску зроблено з пофарбованого під бронзу гіпсу, біля неї покладено вінки: один — від «Россотрудничества» (Федерального агентства РФ у справах Співдружності Незалежних Держав, співвітчизників, які проживають за кордоном, і з міжнародної гуманітарної співпраці), другий — від «Фонду изучения наследия Столыпина». До речі, під час урочистого відкриття дошки був присутній і відомий російський кінорежисер, Нікіта Міхалков.

На самій дошці не зазначено, що її охороняє закон. Утім, біля неї чергують двоє правоохоронців. Хлопці стверджують, що є працівниками Шевченківського райвідділу міліції і отримали офіційний наказ охороняти вивіску щонайменше протягом трьох діб. Для з’ясування ситуації представники Народного руху звернулися із запитом до Міністерства культури, відвезли листи до Київської міської державної адміністрації, газбудконтори та управління, в якого Рух орендує приміщення.