Для сінема грошей нема?

16.09.2011

Відсутність грошей на проведення кінофестивалю вже минулоріч ледь не потопила бердянську «Бригантину»: попри те, що патронували ХIII–й міжнародний кінофестиваль і Мінкульт, і Запорізька облдержадміністрація, фінансування форуму відбувалося «по мінімуму». Відтак кіномани так і не дочекалися росіян Володимира Меньшова, Всеволода Шиловського, Єгора Кончаловського та Сергія Никоненка, «своїх» Богдана Ступку, Кіру Муратову, Ольгу Сумську, Анатолія Хостікоєва й інших запрошених кіномитців. Уже торік зазвичай у порожніх залах проходили не лише сеанси кінопоказу, а й перегляд конкурсних фільмів. Деякі члени журі не приховували, що на серпневі береги теплого Азова приїхали не стільки працювати, як засмагати. Що й робили, тим самим кепкуючи з місцевої влади, котра щороку озвучує свій амбітний намір зробити Бердянськ «українськими Каннами».

У міжфестивальний період місцеві «князьки» стали ще амбітнішими. Їм закортіло, приміром, мати свою «Алею зірок». Планували відкрити її під час ХVI кінофестивалю, однак тодішній міський голова Бердянська Євген Шаповалов, готуючись до запланованих на 31 жовтня виборів, вирішив додати собі рейтингових відсотків достроковим увічненням відомих акторів. І вже на День міста, 17 вересня, «Алею зірок міжнародного кінофестивалю» відкрили, викарбувавши імена Віктора Степанова, президента перших чотирьох Бердянських кінофестивалів, і легенди радянського кіно Георгія Жжонова.

Під час цьогорічного кінофесту мали «запалити» ще дві «зірки» — з іменами Олександра Пороховщикова та Володимира Талашка. Та цього не сталося: фестиваль, спершу втративши своє ім’я «Бригантина», наразі, схоже, канув у Лету. Упродовж кількох місяців голова оргкомітету, міський голова Олексій Бакай і гендиректор фестивалю Олександр Махотін запевняли, що кінофестиваль відбудеться. Журі очолить росіянин Микола Бурляєв або наша Тетяна Назарова; будуть Анатолій Хостікоєв, Микита Висоцький, знаменитості інших країн. Наприкінці липня додав оптимізму народний депутат Валерій Баранов, повідомивши, що пан Бакай поїхав до Києва «вибивати» 200 тисяч, а везе півмільйона! Плюс 280 тисяч iз казни міста — і свято буде!

Обіцянка Мінкульту виявилася цяцянкою, відтак відтермінування фестивалю з 27 серпня на 17 вересня нічого не дало: жодного джерела фінансування! Стрілку вини переводять на пана Махотіна — він начебто і «нормальний» кошторис не склав, і спонсорів не знайшов. Профільне ж міністерство ніби не правочинне брати на себе всі фінансові витрати. Так воно, мабуть, і є, позаяк ні Олександр Махотін, ні Олексій Бакай на дзвінки не відповідають; на сайті кінофесту зависла давня інформація...

... Виходить, що «Алея зірок» у Бердянську є, але «зірок» наживу в Бердянську не буде. Влада ж, аби підсолодити пігулку «творчої невдачі», вирішила провести замість свята кіно фестиваль... юшки. Під час наради в облдержадміністрації Олексій Бакай пообіцяв усім присутнім журналістам у неділю, 18 вересня, «теплий прийом у джинсах і футболках».

Наостанок — цікава «арифметика»: на ХIII фестивалі було саме тринадцять конкурсних повнометражних фільмів. Як тут не згадати тезу про фатальність «чортової дюжини»? Ось післязавтра у Бердянську і змагатимуться, замість митців ХIV кінофесту, юшковари з 14 команд...