Свічка для непродажних

16.09.2011
Свічка для непродажних

Одинадцять років тому був убитий опозиційний журналіст Георгій Гонгадзе. Ця подія стала останньою краплею в чаші людського терпіння й викликала хвилю протестів, відомих сьогодні як акція «Україна без Кучми». Сьогодні при владі інші люди, але знову доводиться говорити про несвободу слова й тиск на журналістів.

За даними Незалежної медіа–профспілки, за 20 років в Україні загинули та зникли безвісти 63 журналісти. «І це лише ті випадки, коли правоохоронними органами було доведено, що ці злочини пов’язані з професійною діяльністю. Проблема в тому, що часто в нашій країні немає прозорого розслідування, а міліція не схильна вбачати у погрозах, спрямованих проти журналістів, тиск на свободу слова», — розповів «УМ» виконавчий секретар НМПУ Сергій Гузь.

Щодо найрезонанснішої справи — Гії Гонгадзе, то вона ніби вийшла на фінішну пряму. Але замовники вбивства досі судом не встановлені.

Як і щороку 16 вересня після 2000–го, сьогодні ввечері на майдані в центрі Києва (біля монумента Незалежності) зберуться люди із запаленими свічками. Початок акції — о 18:30. Буде хвилина мовчання, короткий інформаційний мітинг. Після чого учасники акції рушать до адміністрації Президента. «Там ми згадаємо всіх загиблих журналістів за часи незалежності України й оголосимо свої вимоги до влади», — розповіла «УМ» Катерина Чепура, одна з організаторів акції. Традиційно ця маніфестація пройде без будь–якої партійної та іншої символіки.

У Володимирському соборі в цей час відбудеться панахида. «Україна молода» приєднується до прохання Київської незалежної медіа–профспілки, незалежно від конфесійної приналежності, поставити свічку та пом’янути тих, хто намагався донести Правду до широкої громадськості й поплатився за це.

Катерина Чепура в коментарі «УМ» відзначила, що після масових протестів журналістів влада не наважується відверто залякувати працівників ЗМІ — натомість «зараз вони намагаються підкупити як окремих журналістів, так і цілі канали».

На мостовому переході над вулицею Інститутською планується вивісити банер зі словами: «Георгій, ми пам’ятаємо». Чи допустить це нинішня влада, яка зараз намагається рубати на корені будь–які прояви громадської непокори в центрі столиці? Це буде ще один тест для режиму Януковича і Ко.

Акції пам’яті загиблих журналістів відбудуться і в інших українських містах: Львові, Одесі, Івано–Франківську, Черкасах, Маріуполі, Рівному, Дрогобичі. Гію Гонгадзе вшанують також у Грузії — о 19.30 за місцевим часом біля посольства України у Тбілісі.

А в інформагенції УНІАН презентують альбом патріотичних пісень «Хто живий», випущений гуртом «Рутенія» та УНА–УНСО. «Ми підготували альбом у пам’ять про політв’язнів, які з’явилися після акції «Україна без Кучми», та журналістів, що загинули за роки незалежності, — розповів «УМ» голова київської організації УНА–УНСО Ігор Мазур (Тополя). — Завдяки подіям одинадцятирічної давності в опозиції таки є можливість донести свою думку до читачів, розповісти правду про владу. Люди нового покоління не допустять того, щоб свобода в Україні згорнулася».

 

ВІДГУК

Леонід Кучма: «Я зацікавлений як ніхто!»

У вчорашньому інтерв’ю агентству «Інтерфакс–Україна» Президент України 1994—2005 років Леонід Кучма натякнув, що організаторами вбивства Георгія Гонгадзе могли бути російські спецслужби. «Зараз, напевно, для всіх очевидно, що така масштабна операція з використанням складних технологій (і цифрових, і підривних) могла бути проведена лише силами спецслужб. Але потрібно з’ясувати, яких. Хто саме за нею стояв», — сказав Кучма. На його думку, «однаково зацікавленими в ній могли бути й зовнішні, і внутрішні сили. Перші — в ослабленні сильного субрегіонального гравця — України, другі — в усуненні Президента, який посилився, і в дестабілізації країни».

Леонід Кучма запевнив, що «як ніхто інший» очікує на результати слідства у справі Гонгадзе — «і не лише тому, що тут глибоко зачіпається моя честь. Я хочу, щоб була встановлена істина, яка дозволить винести уроки для влади і для держави».

«Навіть якщо вбивство і спланувала Росія, ми вважаємо, що Кучма все одно має бути покараний, — прокоментувала заяву екс–Президента одна з організаторів вечора–реквієму 16 вересня Катерина Чепура. — Справу на Кучму та Литвина відкрили, але є небезпека, що нинішня влада зробила це лише для того, щоб ці справи закрити. Вони можуть заховати справжніх замовників за ім’ям уже мертвого міністра Юрія Кравченка — мовляв, саме він, а не Кучма давав чіткі вказівки генералові Пукачу, який і вбив Гонгадзе. Саме з вимогою чесного розслідування ми сьогодні вкотре звернемося до влади».