Затриманий і несподіваний

13.09.2011
Затриманий і несподіваний

Австралійка Саманта Стосур із кубком відкритого чемпіонату США – першим трофеєм серії «Великого шолома» в її житті. (Фото Рейтер.)

Цього року «Ю–Ес оупен» мав закінчитися 11 вересня — в трагічну для американців дату. З нагоди десятих роковин терактів на офіційному сайті турніру світилася дата «11/09/2001» і напис «Ми пам’ятаємо». Але завершальний день змагань перенісся із «чорної» неділі на буденний понеділок. У календар втрутилися погода: уже після того, як Нью–Йорк пережив ураган «Айрін», небесна канцелярія «прописала» місту звичайні, але рясні дощі.

Майже два дні простою призвели до того, що в четвер на хардових кортах парку «Флешинг мідоуз» надолужували згаяне з подвоєною енергією і з розширеним розкладом. Зазвичай цього дня жінки вже грають півфінали, а чоловіки до них готуються. Але, з огляду на погодну паузу, представники сильної статі ще догравали зустрічі 1/8 фіналу, а панянки приступили до чвертьфіналів. Саме в дуелі четвертого раунду шотландець Енді Мюррей нарешті «поставив на місце» порушника спокою — американця Дональда Янга — 6:2, 6:3, 6:3. Доти 22–річний темношкірий «янкі» добряче «нашумів», вибивши з турніру аргентинця Челу й швейцарця Ваврінку. Другий номер світового рейтингу Рафаель Надаль дограв перерваний дощем матч із Жилем Мюллером з Люксембургу — 7:6, 6:1, 6:2.

У чвертьфіналах несподіванок не сталося, і сильніші вибили нижчих за рейтингом: серб Джокович (1) — свого співвітчизника Тіпсаревича, швейцарець Федерер (3) — француза Тсонга (11), Мюррей і Надаль — американців Ізнера й Роддіка відповідно.

Так само перемагали фаворити і в суботніх півфіналах. Надаль віддав–таки Мюррею одну партію — 6:4, 6:2, 3:6, 6:2. А Новак Джокович і Роджер Федерер видали захопливий п’ятисетовий марафон, за підсумком якого серб продемонстрував неабияку волю й довів, що є першою ракеткою планети, — 6:7, 4:6, 6:3, 6:2, 7:5.

Двобій за головний приз між Надалем і Джоковичем перенесли на понеділок — матч мав закінчитися сьогодні зранку за київським часом.

Натомість у жінок фаворитів били боляче. Із першого квартету посіву до півфіналу дійшла лише данка Каролін Возняцьки (1). Тут її здолала американська «чорна перлина» Серена Уїльямс, котра через тривале заліковування травм отримала статус лише 28–ї сіяної, — 6:2, 6:4. Росіянка Віра Звонарьова (2) програла чвертьфінал австралійці Саманті Стосур (9) — двічі по 6:3. Як виявилося згодом, 27–річна представниця Зеленого континенту й виборола головний трофей — перший у своїй кар’єрі з серії «Великого шолома». У півфіналі Стосур «розібралася» з 23–річною німецькою сенсацією Анжелікою Кербер, а потім — і з Уїльямс–молодшою.

Міг отримати один із головних призів і українець. У парному турнірі юніорів 18–річний Владислав Манафов із Києва та його молдавський ровесник Максим Дубаренко дійшли до фіналу, вибивши зокрема другий і третій дуети турніру. Але у вирішальному двобої хлопці поступилися Робіну Керну й Юліану Ленцу з Німеччини — 5:7, 4:6.

 

ТАБЛО

Відкритий чемпіонат США. Фінали

Жінки. Стосур (Австралія, 9) — С. Уїльямс (США, 28) — 6:2, 6:3

Пари. Хубер/Реймонд (США, 4) — Кінг/Шведова (США/Казахстан, 3) — 4:6, 7:6, 7:6.

Чоловіки. Джокович (Сербія, 1) – Надаль (Іспанія, 2) – грали вчора пізно вночі.

Пари. Мельцер/Петшнер (Австрія/Німеччина, 9) — Фірстенберг/Матковський (Польща, 6) — 6:2, 6:2.

Мікст. Уден/Сок (США) — Дулко/Шванк (Аргентина, 8) — 7:6, 4:6, 10–8.