У садок — без довідки?

06.09.2011

Цього року чимало батьків, які вперше ведуть свою дитину в дитсадок, зіштовхуються з неабиякою проблемою. Якщо в малюка віком до 3 років немає профілактичних щеплень, його відмовляються зараховувати до дошкільного закладу. Такі випадки були й раніше, але не настільки масово, як зараз. Це пов’язано з тим, що діти, які сьогодні йдуть до дитячих садочків, — це малюки, чиї батьки потрапили під вплив широкомасштабної антивакцинальної кампанії 2008 року і з особистих міркувань відмовилися на той час від проведення профілактичних щеплень.

Як повідомляє прес–служба Міністерства охорони здоров’я, відповідно до статті 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», прийом дітей до виховних, навчальних, оздоровчих та інших дитячих закладів проводиться за наявності відповідної довідки закладу охорони здоров’я. Довідку видають на підставі даних медичного огляду дитини, якщо немає медичних протипоказань для її перебування в контакті з хворими на інфекційні хвороби або бактеріоносіями.

«Дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідувати дитячі заклади не дозволяється, — інформує МОЗ. — У разі, якщо профілактичні щеплення проведено з порушеннями установлених строків у зв’язку з медичними протипоказаннями, при благополучній епідемічній ситуації за рішенням консиліуму відповідних лікарів вони можуть бути прийняті до відповідного дитячого закладу та відвідувати його».

Якщо дитині віком до трьох років, яка має вступити до дитячого садка, не проведено профілактичних щеплень за віком і, відповідно, в неї немає медичної довідки, то в закладі охорони здоров’я, де спостерігають за цією дитиною, мають створити імунологічно–щеплювальну комісію. Саме вона і визначить графік проведення недостатніх щеплень у кожному конкретному випадку. «Батькам пропонують упродовж певного часу все–таки зробити дитині профілактичні щеплення, — пояснюють у прес–службі МОЗу. — Нехай і з порушенням календаря щеплень за віком, проте реалізувати право дитини бути захищеною від важких хвороб».

Утім абсолютної категоричності в цьому питанні немає, кажуть лікарі. Дитину можуть прийняти до навчального закладу і без певного набору щеплень. Але таке рішення у кожному окремому випадку ухвалює керівник освітнього закладу. Батьків попереджають про те, що при підвищеній епідемічній ситуації дитина без певних щеплень стає загрозою як сама для себе, так і для малюків, що її оточують. Тому на період підвищення епідситуації таку дитину з навчального закладу варто забрати.