Депутати сядуть за ґрати

06.09.2011
Депутати сядуть за ґрати

Новий паркан перед ВР. Схожу огорожу звели в 2004 році навколо ЦВК перед Помаранчевою революцією... (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

Перше засідання 9–ї сесії Верховної Ради VI скликання вирішили присвятити 20–літтю української Незалежності. У зв’язку з цим у парламенті відбудеться більше урочистостей, аніж зазвичай. Засідання почнеться із внесення до сесійної зали Державного прапора — того самого, який пронесли в парламент 24 серпня 1991 року. На відкритті сесії очікується виступ Президента, а також одного з народних депутатів, який був учасником проголошення акта Незалежності. Потім урочисте засідання закриють — і відкриють «звичайне».

 

Паркан від напору із парку

Перед стартом нової сесії біля парламенту виріс височезний металевий паркан. Його спорудили навпроти центрального входу до ВР, на межі Маріїнського парку.

Пригадується, подібна загорожа з’явилася довкола Центральної виборчої комісії у 2004 році. У такий спосіб влада захищалася від народу, який готувався повстати проти фальсифікації результатів виборів.

«Декларуючи демократичні цінності, українська влада знову будує символічні знаки, які характерні для авторитарних режимів, — каже народний депутат від «Нашої України» Андрій Парубій у коментарі «УМ». — Це ознака того, що українська влада відгороджується від народу, що вона боїться людей. Навколо Верховної Ради було багато різних заходів, але ніколи не доходило до сутичок чи суттєвих непорозумінь. У демократичній країні кожен може підійти під стіни офіційних будівель і висловити своє ставлення до влади. Паркан — символічна і сумна ознака того, що в Україні згортається демократія».

Парубій вважає, що українська влада взялася за «поступове та поетапне насадження авторитаризму в державі». «Діями влади керує переляк. Звичайно, команда Януковича має панічний страх, і відповідно це панічний страх перед майданом і людьми. Після 2004 року вони, в мене складається таке враження, перейшли у хворобливий стан параної», — вважає народний депутат.

Відзначимо, що раніше невеликий парапет, біля якого юрмилися пікетувальники, було встановлено посеред площі перед парламентом. Власне, він лишається там і зараз. А нова, зовнішня, огорожа сягає клумб Маріїнського парку. На кутку з’явилася велика табличка із написом про те, що «Маріїнський парк — пам’ятка садово–паркового мистецтва». Тепер, очевидно, маніфестанти хіба що можуть топтати траву в парку. Доступ до парадного входу ВР заблоковано на далекому підході.

Обійти людину — ухвалити реформу

Голова Верховної Ради Володимир Литвин висловив прогноз, що 9–та сесія буде насиченою, а «6 вересня і в наступні дні (...) буде потужний викид політичної енергії — взаємних претензій, взаємних звинувачень і відповідних закликів».

Фракція БЮТ із перших днів береться за скасування норми Кримінально–процесуального кодексу, яка передбачає кримінальну відповідальність за перевищення службових повноважень. Голова фракції Іван Кириленко заявив учора на засіданні погоджувальної ради, що саме в цьому звинувачують Юлію Тимошенко. «Верховна Рада прийняла таку норму і має її скасувати і припинити цей процес як безпідставний», — вважає Кириленко.

На першому ж тижні Рада планує розглянути близько 70 проектів законів і постанов. Зокрема, у вівторок планується знову розглянути пенсійну реформу — усунути неузгодженості в законі про законодавче забезпечення реформування пенсійної системи, ухваленому ще в липні. Після того багатостраждальний проект нарешті відправлять на підпис Президенту.

До речі, вчора кількадесят громадян узяли участь у акції проти ухвалення пенсійної реформи. Вони лягли перед дверима, що ведуть до будівлі комітетів ВР. Учасникам погоджувальної ради доводилось обходити демонстрантів.