Не перемога, але бій

02.09.2011

Збірна України позавчора ввечері почала виступи на чемпіонаті Європи в Литві гідно — програла сильному супернику, але якістю гри вселила в уболівальників надію на кращі результати в наступних турах.

Очолювана відомим американським тренером Майком Фрателло, наша команда познайомилася з ареною в Клайпеді ще в липні, коли проводила тут тренувальний збір. Можливо, тому зовсім не знітилася у першому матчі турніру проти грізних росіян, якими керує американсько–ізраїльський спеціаліст Девід Блатт. «Синьо–жовті» навіть повели перед — 5:0. І хоча наші північно–східні сусіди оговталися й поступово схиляли шальки терезів на свою користь (44:34), українці не здавалися. Справжніми лідерами команди стали центровий В’ячеслав Кравцов із «Донецька» та досвідчений форвард Сергій Ліщук із «Валенсії». У збірній Росії виблискували зірка НБА Андрій Кириленко та етнічний українець Віктор Хряпа.

За кілька хвилин до завершення четвертої чверті підопічні Фрателло скоротили відставання до двох–трьох пунктів. Шкода, що в ці хвилини через перебір фолів залишив майданчик Кравцов. Блатт випустив із лавки Кириленка, і зірка «Юти джаз» забезпечила потрібний результат точними кидками й важливим блок–шотом. Наші ж зробили забагато втрат і в підсумку поступилися з різницею в дев’ять пунктів. Особливо розчарував натуралізований американець Стівен Буртт — він реалізував усього два кидки з гри з десяти.

Що ж до центрального матчу першого дня, в якому серби здолали італійців, то обслуговував його глава суддівського корпусу України Володимир Драбіковський.

Загалом, цього разу матчів ЧЄ буде незвично багато, адже вперше на фінальну частину Євробаскету допустили аж 24 збірні. Саме за рахунок такого розширення потрапила до Литви й українська команда.

Спершу з чотирьох груп — по шість команд у кожній — треба виокремити 12 найкращих колективів; тобто далі підуть збірні з трьох чільних місць кожного секстету. На другому етапі буде сформовано вже дві групи по шість команд. Із них по чотири вийдуть у чвертьфінал і розіграють медалі у «плей–оф».

 

ЗНАЙ НАШИХ!

Склад збірної України на ЧЄ–2011:

Стівен Буртт, Дмитро Забірченко, Данило Козлов, Олександр Кольченко, В’ячеслав Кравцов, Олександр Липовий, Сергій Ліщук (капітан), Денис Лукашов, Олексій Печеров, Максим Пустозвонов, Олег Салтовець, Кирило Фесенко.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи (Литва). 1–й груповий раунд. 1–й тур

Група А (Паневежис). Іспанія — Польща — 83:78, Туреччина — Португалія — 79:56, Литва — В. Британія — 80:69.

Група В (Шяуляй). Сербія — Італія — 80:68, Франція — Латвія — 89:78, Німеччина — Ізраїль — 91:64.

Група С (Алітус). Чорногорія — Македонія — 70:65 ОТ, Греція — Боснія і Герцеговина — 76:67, Хорватія — Фінляндія — 84:79.

Група D (Клайпеда). Грузія — Бельгія — 81:59, Словенія — Болгарія — 67:59, Росія — Україна — 73:64 (15:11, 13:13; 25:26, 20:14; Кириленко (20) — Ліщук (13), Кравцов (12), Кольченко (9)).

 

АНТУРАЖ

Чоловічий Євробаскет уперше відбувається в Литві, де баскетбол — не просто «спорт номер один»; для мешканців прибалтійської республіки з населенням усього 3,3 млн. чоловік це практично релігія. У радянські часи каунаський «Жальгіріс» гримів на весь Союз, а з поверненням незалежності литовці стабільно входять до числа провідних команд світу. У переддень старту чемпіонату Європи–2011 мешканці країни відзначилися в Книзі рекордів Гіннесса. Зібравши у фан–зонах усіх шести міст, які приймають турнір, по 10 тисяч уболівальників, організатори вручили кожному по баскетбольному м’ячу й у визначений час дали «відмашку» стукати ним об землю. Ось так Литва продемонструвала свою любов до баскетболу.