Ловили рибу в каламутній воді

30.08.2011
Ловили рибу в каламутній воді

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Резонансну справу розглянув Черкаський окружний адміністративний суд. До Феміди з позовом звернувся житель міста Тальне Микола Вовк, який просив скасувати розпорядження тамтешньої райдержадміністрації, ухвалене більше п’яти років тому. Тоді, у квітні 2006 року, чиновники Тальнівської райдержадміністрації провели конкурс про передачу в оренду земельної ділянки під водним фондом у межах Кривоколінської сільської ради.

Узяти в оренду ставок площею два гектари і вирощувати в ньому рибу висловили бажання п’ять суб’єктів господарювання, в тому числі Микола Вовк i селянське фермерське господарство «Дружба». Останнє й виграло конкурс, запропонувавши найвищу ціну за оренду гектара ставка — 3005 гривень. Після чого договір про оренду водного плеса з «Дружбою» й уклали, але всього на один рік.

Коли ж цей рік минув, інші учасники конкурсу раптом дізналися, що «Дружба», директором якої є Сергій Тульчинський, надалі ловить рибу у ставку. Як пізніше з’ясувалося, чиновники з райдержадміністрації одним розчерком пера у своєму розпорядженні, датованому вже квітнем 2007 року, віддали цьому фермерському господарству спірний ставок ще на п’ять років. При цьому вони взяли за оренду одного гектара у шість разів менше — 505 гривень. І зробили це тишком–нишком, не оголошуючи ніякого конкурсу. Миколу Вовка, який був одним із претендентів на оренду ставка, обурило таке чиновницьке нахабство, тож він подав заяву до суду.

До речі, судове слідство «відкопало» досить цікаві пункти в розпорядженні Тальнівської райдержадміністрації, відповідно до якого ставок уперше передавали в оренду. Наприклад, у пункті першому зазначено, що «земельну ділянку під водним фондом загальною площею два гектари за ціною 3005 гривень за гектар селянському господарству «Дружба» надають iз 1 квітня 2006 року по 31 березня 2007 року». А в другому пункті цього ж розпорядження чорним по білому написано: «передано в оренду земельну ділянку терміном на 10 років». Тобто у розпорядженні містилися дві суперечливі норми, пояснити які з точки зору здорового глузду досить складно.

Коли на вимогу суду було надано матеріали перевірки прокурора Тальнівського району щодо законності передачі водойми, то «виплив» ще один красномовний факт. З’ясувалося, що керівництво фермерського господарства «Дружба» у березні 2007 року зверталося до райадміністрації з клопотанням про передачу спірної земельної ділянки терміном на 10 років. При цьому у своєму обґрунтуванні воно зазначило, що «підприємством витрачено значні кошти (5 тисяч гривень) на відновлення ставка — укріплено греблю, побудовано місце для купання, проведено роботи зi збільшення глибини ставка». Правда, як запевняють у Черкаському окружному адміністративному суді, ніяких доказів, що такі кошти справді було витрачено, «Дружба» не надала. До речі, представники цього селянського фермерського господарства до суду так і не з’явилися, хоча були попереджені про дату, час та місце його проведення.

Проаналізувавши такі факти, суд встановив, що Тальнівська райдержадміністрація, всупереч нормам чинного законодавства, які діяли на той час у сфері регулювання земельних відносин, видала своє розпорядження у квітні 2007 року без урахування всіх обставин, і це призвело до порушення прав та інтересів позивача. При цьому суд наголосив, що Микола Вовк іще у квітні 2006 року пропонував орендну ставку за гектар ставка у розмірі 1000 гривень, але договором оренди у 2007 році той ставок було «здано» по 505 гривень за гектар. Водночас суд зауважив, що такими діями, тобто безпідставним зменшенням орендної плати, чиновники райдержадміністрації завдали державі збитків у сумі 30 тисяч гривень. Відтак суд задовольнив позов Миколи Вовка, скасувавши розпорядження Тальнівської райдержадміністрації про передачу в оренду спірного ставка.

«Нарешті суд поставив крапку у цій складній справі, адже прийняте п’ять років тому розпорядження райдержадміністрації було незаконним, нечесним і несправедливим стосовно чотирьох інших учасників конкурсу, які теж хотіли орендувати ставок. Чиновники тодішньої районної влади зробили все, і, певно, не за красиві очі, аби орендарем став Сергій Борисович Тульчинський, тодішній депутат районної ради від Народної партії Литвина, а нині — від Партії регіонів», — коментує ситуацію «УМ» Микола Вовк. Він каже, що в Тальнівській райдержадміністрації нині пройшов новий конкурс на право оренди ставка, який він виграв. Тож тепер планує господарювати на водоймі на законних підставах.