Уроки читання

30.08.2011

Уже 25 діб Юлія Тимошенко провела під вартою, натомість поспілкуватися зі своїми адвокатами у СІЗО (у рамках підготовки до розгляду справи в суді) мала змогу лише двічі. Адже судові засідання у «газовій» справі тривають кожного робочого дня з ранку до вечора. Тож підсудна та її захист учора клопотали перед Фемідою про зміну графіку проведення судових засідань. Утім суддя Родіон Кірєєв розцінив це клопотання як чергову спробу затягнути розгляд справи й відмовив у його задоволенні.

У цілому ж на «судовому фронті» екс–прем’єр–мiнiстра без змін. Минулої п’ятниці суд традиційно відмовився змінити Леді Ю міру запобіжного заходу — утримання під вартою — і так само традиційно не дозволив особистому лікарю та медсестрі лідерки БЮТ узяти в неї аналіз крові. А від поглибленого обстеження комісією з авторитетних лікарів МОЗ, до складу якої включили й особистого лікаря Тимошенко, підсудна відмовилася сама.

Розчарування чекало й на телевізійників та фоторепортерів: заборону на фіксацію процесу Тимошенко суд теж не зняв. Хоча раніше Феміда передбачала, що заборону на фото– і відеофіксацію буде запроваджено лише на час допиту свідків. Суд перейшов до іншої стадії процесу, а заборону так і не знято. Суддя вирішив, що клопотання щодо репортерських камер є передчасним.

Як і минулого тижня, в Печерському райсуді триває дослідження матеріалів у справі проти Тимошенко, а суддя Кірєєв уголос читає том за томом. Утім учора головуючий читав матеріали вкрай тихо. Не лише учасники процесу та журналісти, а й сама підсудна та її захисники не могли розібрати, про що йдеться. Тих, хто обурювався «бурмотінням» Кірєєва (мовляв, суддя «ставиться до нас, як до баранів»), суддя просто видаляв із зали «за неповагу до суду». Спочатку процес змушений був залишити нардеп від БЮТ Лев Бірюк, а згодом — і депутат Рівненської міськради Ольга Покальчук.

Загалом справа Тимошенко складається з 20 томів, i вчора після обіду суд дійшов до 14–го тому. Адвокати Леді Ю, почувши кількість сторінок, з яких складається том, заявили про зникнення 200 сторінок додатків до матеріалів. Захист також обіцяє суду «веселе життя» після завершення стадії «читань», бо збирається одразу оголосити з пiвсотнi клопотань. Адже суд не переривав читання й відтерміновував розгляд багатьох клопотань захисту. Адвокати також проситимуть перевірити кваліфікацію експертів, які оцінювали збитки на суму у 1,5 мільярда гривень, завдані державі внаслідок підписання газових угод із Росією у 2009 році.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Минулої п’ятниці в Печерський районний суд надійшла заява Юлії Тимошенко з вимогою порушити кримінальну справу стосовно Президента України, Прем’єр–міністра в 2006—2007 роках Віктора Януковича. Підставою для переслідування Януковича Тимошенко бачить у підписанні ним газових угод із Росією в 2007 році.

«Якщо вважати злочином те, що зараз інкримінують Тимошенко, то тоді треба притягати до відповідальності і її попередників за підписання аналогічних угод в 2006–му, 2007–му та інших роках», — пояснив адвокат Леді Ю Олександр Плахотнюк.