Безмедальна акліматизація

30.08.2011
Безмедальна акліматизація

Замість золотої медалі світовий рекордсмен Болт (третій ліворуч) отримав дискваліфікацію за фальстарт. (Фото Рейтер.)

На ХІІІ літній світовий форум до південнокорейського міста Тегу наша легкоатлетична збірна їхала з метою реабілітуватися за провал на попередньому турнірі в Берліні два роки тому. Тоді «синьо–жовті» вперше за часи незалежності не здобули жодної медалі, що викликало шквал критики на їхню адресу, особливо від представників інших видів спорту. Згадували, що легкоатлети мають найбільшу делегацію на Олімпіадах і Універсіадах, але далеко не завжди це виправдовують. Утім чемпіонати світу з «королеви спорту» за популярністю й масовістю поступаються лише Олімпійським іграм і світовим першостям футболістів, тож засвітитися тут — варто і для атлетів, і для держави.

 

Кому що заважає

До змагань у Тегу українці готувалися ретельно. Більшість із 60 збірників приїхали на південний схід Азії для акліматизації ще за десять днів до старту. Дехто призвичаювався до нових умов у місті Бусан, дехто виступав на Універсіаді в Китаї. Щоправда, траплялися й винятки, які зіграли свою негативну роль.

Перший змагальний день пройшов під прапором Кенії. У суботу розіграли два комплекти медалей — у жіночому марафоні (42,195 км) й чоловічому бігу на 10 км. І всі шість нагород отримали представники цієї африканської держави. Наші стаєрки — Тетяна Гамера–Шмирко, Олена Бурковська й Тетяна Головченко — показали 15–й, 21–й і 33–й час відповідно.

Того дня в української делегації майже не було приводів для радощів. Не змогли пройти кваліфікацію дискоболки Наталія Фокіна–Семенова й Катерина Карсак, метальник молота Олексій Сокирський, призер Олімпіади–2008 у стрибках із жердиною Денис Юрченко, бігунка на 3000 м із перешкодами Світлана Шмідт, стрибунка в довжину Вікторія Рибалко. Особливо прикрою виглядала невдача Рибалко, адже на національній першості запоріжанка показала результат (6,87 м), з яким можна розраховувати на медаль ЧС.

У провалі Вікторія звинуватила керівництво збірної, яке викликало її зі США на чемпіонат України, хоча вона вже мала допуск на світовий форум. Дівчина, яка навчається у Техаському університеті в аспірантурі, вважає, що їй завадили зайві перельоти й акліматизації. До того ж американці не відпустили Віту на збір у Корею — Рибалко прибула до Тегу лише за день до старту...

Стриманий оптимізм викликав лише багатоборець Олексій Касьянов, який після п’яти видів програми йшов на третій позиції. Але в неділю запоріжанин не витримав конкуренцію й завершив змагання на 12–му місці.

«Я відчував, що мій фізичний стан гірший, ніж два роки тому, але не настільки ж... Я приїхав битися за медаль. Утім мене наче в воду опустили, ніяк не міг «завестися», —срібний призер зимового ЧЄ–2009 скаржився і на спеку, і на власні кондиції.

Надії і розчарування

Найвищим досягненням «синьо–жовтих» за вихідні стало сьоме місце Руслана Дмитренка в ходьбі на 20 км.

У бігу на 1500 м перше коло відбору пройшли Ганна Міщенко й Наталія Тобіас, а от дебютантка ЧС Анжеліка Шевченко залишилася за межею наступного раунду. На дистанції 400 м дев’яте місце Антоніни Єфремової у півфіналі не дозволило їй потрапити до вісімки фіналісток.

Родзинкою недільного вечора в Тегу мав стати фінальний забіг чоловіків на стометрівці, в якому всі чекали вдалого виступу «блискавки» Усейна Болта. Але зірковий представник Ямайки зробив фальстарт, і, за новими правилами, його одразу дискваліфікували. А перемогу з доволі скромним часом (9,92 сек.) святкував інший ямаєць — Йоган Блейк.

Учорашня ранкова сесія принесла українцям позитивні емоції. Четверо наших подолали перший етап бігу на 400 м із бар’єрами — Анастасія Рабченюк, Ганна Тітімець, Ганна Ярощук і Станіслав Мельников. Після двох видів жіночого семиборства олімпійська чемпіонка Наталія Добринська йшла на п’ятій позиції.