Коноплі у портфелі

26.08.2011

Напередодні нового навчального року і лікарі, й освітяни спільно вирішують не тільки питання профілактичних медоглядів школярів. Є ціла низка проблем, які лежать на перетині медицини та педагогіки. Насамперед це стосується дитячого алкоголізму, тютюнопаління та наркоманії.

«За результатами соціологічного дослідження, діти віком 12–13 років у 15% випадків уже вживають алкогольні напої, — пояснює заступник директора департаменту охорони материнства, дитинства та санаторного забезпечення МОЗ Альона Терещенко. — А 20% дітей до 15 років курять. Крім того, в останні роки дедалі збільшується кількість дітей, які у шкільному віці починають вживати наркотики. Така ситуація дуже непокоїть. Тому МОЗ спільно з Міносвіти і дитячим фондом ООН ЮНІСЕФ запроваджує скринінгове опитування вчителів, батьків та учнів загальноосвітніх навчальних закладів у пілотних регіонах країни».

За словами пані Терещенко, батьки, вчителі, друзі дитини заповнюватимуть різні анкети. Після аналізу отриманих відповідей можна буде визначити за непрямими ознаками, чи вживає неповнолітній наркотики або інші токсичні речовини. Якщо відповіді в різних анкетах збігаються, батькам запропонують відвести дитину на огляд до нарколога. Крім того, якщо неповнолітній потрапляє в лікарню непритомним, йому проводять швидкі тести на наявність у крові різних токсичних речовин, зокрема і наркотиків. У решті випадків, коли ані вчителі, ані батьки не бачать змін у поведінці школяра, не фіксують ознак того, що з ним «щось не так», перевірку на наркотики проводити не будуть. На відміну від сусід­ньої Росії, яка нещодавно запровадила обов’язковий огляд у нарколога всіх дітей старшого віку без винятку — щоб не пропустити жодного випадку. І поки юристи сперечаються, наскільки це правомірно, і чи не суперечить конвенції про права людини, російські медики виступають на підтримку цього кроку. Мовляв, дитяча наркоманія — така проблема, де краще перестрахуватися, аніж недогледіти.

 

ДО РЕЧІ

Як повідомляє МОЗ, у трьох пілотних регіонах (Києві, Дніпропетровську та Житомирській області) буде розповсюджено спеціальні навчальні посібники для вчителів, учнів та батьків — із профілактики наркоманії та вживання інших токсичних речовин.