Ющенко йде до суду

17.08.2011

Президент України 2005—2010 рокiв Віктор Ющенко, який позавчора повернувся з–за кордону, готовий надати свідчення суду в резонансній «газовій» справі Юлії Тимошенко. За даними джерел «УМ», лідер «Нашої України» може прийти до Печерського райсуду столиці залежно від дати, яку Феміда вкаже у повістці для свідка. Адже вчора суддя Родіон Кірєєв ухвалив рішення повторно викликати Віктора Ющенка для дачі свідчень у справі Тимошенко, але учасники процесу не зрозуміли дату виклику.

Відтак чутки й істеричні коментарі юлефанів та злодійкуватих нардепів на кшталт Бондаренка про небажання Ющенка йти свідчити до суду у справі Тимошенко залишаються тiльки чутками чи виявами хворобливої уяви. Як і голослівні заяви сторін — обвинувачення та захисту Леді Ю про те, що якщо екс–Президент не прийде до суду, то його варто доставити примусово або оштрафувати. У своєму оточенні лідер «Нашої України» стверджував, що свідчитиме у суді обов’язково.

Учора ж кілька інших свідків письмово повідомили Феміду про неможливість прибуття на судове засідання. Серед них і екс–міністр фінансів Віктор Пинзеник, який лікується у клініці «Феофанія» після інфаркту міокарда. Оскільки пану Пинзенику протипоказані емоції, він вказав, що підтримує свої свідчення, надані ним під час досудового слідства, і просив оголосити їх у судовому засіданні. Тож суддя Кірєєв оголосив протокол допиту екс–міністра.

Інакше справи зі ще одним хворим свідком у резонансній справі — екс–представником Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богданом Соколовським. Вiн раніше двічі приходив до суду, але до зали так і не був викликаний. Згодом пан Соколовський зліг до лікарні за межами столиці й письмово повідомив суд, що лікуватиме серйозну хворобу до 1 вересня. Натомість позавчора суд не сприйняв ці аргументи й постановив доставити Соколовського на процес примусово.

Сам свідок вважає, що тим самим суд вирішив «загнати його у труну». Натомість партія «Наша Україна» висловила рішучий протест проти цього рішення судді Кірєєва й вважає, що «відверта кампанія тиску на свідків» у процесі над Тимошенко тим самим «доводиться до абсурду».

Учора ж суд уже всьоме відмовився звільнити пані Тимошенко з–під варти, про що цього разу клопотала її донька Євгенія Карр. Також у судi допитали інших свідків у справі — екс–міністра регіонального розвитку Василя Куйбіду (вiн виправдовував дії колишньої Прем’єрки під час газової кризи) та нинішнього очільника Міненерго Юрія Бойка (затятий опонент підсудної вiдхрестився од причетностi до «Росукренерго»).