Усе було «Китай»

17.08.2011
Усе було «Китай»

Китайські бадмінтоністи на ЧС–2011 виграли 9 золотих нагород із 20 можливих. (Фото з сайту Daylife.com.)

Вуличні вандали, які минулого тижня тримали в напрузі Велику Британію, таки не завадили бадмінтоністам довести до кінця свою світову першість у Лондоні. Щоправда, завершення турніру спортсмени відбули в умовах підвищеної охорони. Зате на території «Уемблі–арени», що розташована поблизу однойменного легендарного стадіону, якихось ексцесів не було.

Мабуть, найбільше тішилися рішенню не припиняти чемпіонат китайські майстри волана, адже вони традиційно є фаворитами всіх більш–менш помітних світових змагань у своєму виді, і в Лондоні зібрали неабиякий медальний урожай. Спортсмени Піднебесної тріумфували у всіх п’яти розрядах, плюс отримали «срібло» в жіночому парному, а також бронзові нагороди в міксті, жіночій та чоловічій одиночках. До КНР у підсумку поїхало дев’ять медалей. Тоді як решту — 11 — розділили між собою представники дев’яти країн. При цьому китайці зробили навіть невеликий крок назад порівняно з минулорічною першістю: тоді, в Парижі, вони мали 11 позицій на п’єдесталах пошани.

Українці на бадмінтонних турнірах такого рівня зірок із неба не хапають. Найкращим результатом наших представників у Лондоні став вихід до 1/16 фіналу Дмитра Завадського в одиночному розряді та Валерія Атращенкова й Олени Прус — у міксті, де вони припинили боротьбу практично без шансів.

«Нашим завданням у Лондоні була боротьба за очки, які потім знадобляться в суперечці за олімпійські ліцензії», — розповідає головний тренер збірної України Геннадій Махновський. Він не приховує, що про якісь більш–менш високі показники нашим спортсменами поки можна лише мріяти, але й нинішніми результатами не надто задоволений — каже, не впорались із хвилюванням. І причина зовсім не в лондонських заворушеннях.

Зміцнити свій рейтинг за підсумками чемпіонату хоч якось зміг лише Завадський. Саме на нього, а також на Ларису Григу, що в Лондоні припинила боротьбу в перший же день змагань, тренер команди покладає основні надії в боротьбі за путівки на Олімпіаду–2012. Визначатимуться володарі ліцензій напередодні Ігор за результатами того ж таки світового рейтингу.

Для досягнення цієї мети українцям потрібно поповнювати очковий багаж на наступних помітних турнірах. Найближчі такі змагання, що дають змогу заробити додаткові бали, пройдуть на початку вересня у Харкові. «Бажання виступити на Гран–прі Європи в Україні висловили спортсмени більш як 20 країн, тож турнір має бути цікавим», — поділився своїми очікуваннями пан Махновський.