Із Морозом — тепліше

16.08.2011

Олександр Мороз переміг Миколу Рудьковського в боротьбі за партійний трон. Кандидатуру Сан Санича позавчора на з’їзді Соціалістичної партії підтримало 175 делегатів, тоді як за першого секретаря проголосували 160 партійців. Гандикапу в 15 голосів було достатньо, аби вгамувати амбітного й скандального Рудьковського. Нагадаємо, на першому етапі з’їзду жоден із конкурентів не зміг отримати більшості голосів делегатів.

Після з’їзду Мороз заявив, що запропонує на посаду «персека» іншу постать — Валентину Семенюк–Самсоненко. Що ж до Миколи Рудьковського, то він залишиться членом політради, й ніхто його «не відкидає з партії». «У ставленні до роботи, в тому числі і партійної, треба керуватися засадами партійної роботи, а не іншими принципами, механізмами», — цитує Мороза УНІАН.

Сан Санич заявив, що надалі партія буде опозиційною до влади, «оскільки її (влади) політика не збігається з нашим баченням перспективи». Водночас Мороз заявив: «Ми не збираємось прапором опозиційності махати. Хочемо, щоб влада прислухалася до тих позицій, які ми відстоюємо в усіх напрямках реформ».

Відзначимо, що СПУ має певне представництво в органах влади: попередній глава Соцпартії Василь Цушко залишається главою Антимонопольного комітету, а перед тим працював міністром економіки. Партійну посаду Цушко залишив якраз через те, що не зміг надалі поєднувати дві посади.

У випадку перемоги Рудьковського ангажованість соціалістів на користь влади була б ще сильнішою. Герой світської хроніки, колишній міністр транспорту, за яким ще з «помаранчевих» часів тягнеться корупційна кримінальна справа, і сам заявляв, що його кандидатуру схвалили «нагорі».

Мороз прокоментував орієнтири Рудьковського після з’їзду: «Так не повинно бути. І я не в закид тут кажу Миколі Миколайовичу. Але його ситуація — я спостерігаю за іншими людьми з ділових кіл — вона дуже залежить від влади. А партія повинна бути незалежною».

Нагадаємо, Олександр Мороз створив і очолив СПУ ще 1991 року, а пішов із посади лідера партії рік тому. Він пояснив це потребою в оновленні й зізнався, що думав про такий крок іще з 2007 року, коли Соцпартія програла вибори й не потрапила до парламенту (нагадаємо, це сталося після того, як у попередньому скликанні соціалісти вступили в коаліцію з Партією регіонів і КПУ, і Мороз якийсь час удруге побув спікером ВР). «Я вважаю, що після того, як партія не змогла провести своїх депутатів до парламенту, лідер партії повинен відійти вбік. Якщо ти не забезпечив результат, значить, тобі і відповідати», — казав тоді Мороз. Сьогодні, коли партія переживає ще більшу кризу, 67–річний політик знову перебирає віжки на себе.

Політолог Олексій Голобуцький вважає, що повернення Мороза в СПУ — негативна ознака для партії. «Думаю, з Морозом партія остаточно зійде на маргінес. Рудьковський при всіх його негативах — молода, енергійна людина, яка могла би дати партії друге дихання. Особливо в час, коли в лівому спектрі відчувається відсутність політичних сил... Повернення Мороза свідчить про те, що в Соцпартії все дуже погано у кадровому питанні», — зазначив Голобуцький у коментарі «УМ».

Експерт передбачає, що Олександр Мороз намагатиметься загравати із владою, «пропонувати свої послуги». «Втім я вважаю, що для нинішньої влади Мороз не дуже цікавий. Рудьковський відігравав би активнішу роль, цікавішу для СПУ», — каже політолог.