Вело та Еко

11.08.2011
Вело та Еко

Українці разом із німцями подолали 1200 кілометрів на велосипедах. (Фото ВО «Німецька молодь в Україні».)

Днями міжнародний аеропорт «Бориспіль» зустрів 11 українських велосипедистів, які повернулися з німецько–українського велопробігу Європартнерства. Це вже п’ятий подібний фест, організований Всеукраїнським об’єднанням «Німецька молодь в Україні». Щороку ініціатори обирають нову тему, пов’язану з нагальними проблемами сучасності та історії. Перший забіг, проведений ще в 2005 році, був приурочений до 60–ї річниці закінчення Другої світової війни. Цього разу провідним мотивом велопробігу стала екологія України, а саме проблеми цільового використання енергії. «Темою цьогорічного пробігу ми обрали альтернативну енергетику, оскільки наразі є актуальним і проблемним для суспільства, особливо після ситуації з АЕС «Фукусіма–1», — розповідає «УМ» голова Всеукраїнського об’єднання «Німецька молодь в Україні», один з організаторів пробігу Володимир Лейсле.

Проект відбувався під патронатом депутата німецького парламенту Віоли фон Крамон у рамках Програми двосторонньої співпраці в області молодіжної політики між Міністерством України у справах сім’ї, молоді і спорту та Федеральним міністерством у справах сім’ї, людей похилого віку, жінок і молоді ФРН. До участі в акції запросили 27 учасників–активістів громадських організацій Німеччини та України віком від 16 до 28 років, яким не байдужий стан навколишнього середовища. «Відбір учасників здійснювався на конкурсній основі. Головними вимогами були високий рівень фізичної підготовки та активна життєва позиція у процесах міського самоврядування. Україну представляло 11 учасників із різних областей, Німеччину — 17 етнічних німців», — зазначає Володимир Лейсле.

За 14 днів учасники подолали більше 1200 кілометрів від Дрездена до Брюсселя. Першого дня вони проїхали три кілометри, з кожним наступнем днем довжина подоланого магістрального шляху збільшувалася. За ці дні учасники відвідали вітрові турбіни та електростанції, що працюють на бурому вугіллі в околицях Лейпцига, та ознайомилися з принципом роботи сонячної ферми в містечку Дьобельн. Активісти дізналися чимало нового про вiдновлювані джерела енергії, вимоги правильного функціонування вітряних установок і систем зберігання та електромереж. Окрім цього, вони взяли участь у прес–конференції з депутатом бундестагу Віолою фон Крамон, яка потому проїхала з ними 76 кілометрів, пропонуючи свої варіанти розвитку альтернативної енергії в Україні. «Для мене, як для члена партії Зелених і депутата бундестагу з напрямами діяльності спорту й України, підтримка такого проекту є само собою зрозумілим. Особливо приваблює те, що молоді люди під час велопробігу займаються питаннями відновлюваної енергії», — відзначила депутат у ході прес–конференції.

Учасники за час подорожі збагатилися і культурно: насолоджувалися старовинною архітектурою Німеччини, багатою природою країни та спілкуванням із місцевими жителями. Аби підтримувати спортивну форму та піднесений настрій, урізноманітнювали своє дозвілля, як могли: грали у пляжний футбол, проводили розважальні лотереї, відвідували сауни. Дорогою їх часом переслідували і дощ, і технічні несправності велосипедів, і сильні вітри, проте це нікого не зупиняло. «Спочатку переживав, що буде дуже важко, бо вдома рідко сідав на велосипед. Чесно кажучи, перший день виявився непростим, але потім уже з нетерпінням чекали наступного ранку, аби знову крутити педалі. Тепер мене переповнюють просто чудові емоції! Проїхавши тисячу кілометрів, я навіть не відчуваю втоми», — ділиться враженнями в останній день пробігу його учасник Максим Черкашин просто з Німеччини у розмові з «УМ».

Володимир Лейсле запевняє: «Такий велопробіг має вагоме значення. По–перше, результати заходу дають розуміння, як надалі правильно реалізовувати проектування станцій для переробки енергії. По–друге, це розвиває соціальний аспект партнерства України з Німеччиною та підвищує рейтинг нашої країни за кордоном. Активна участь молоді показує зрілість українського молодіжного руху, збільшення його ролі у вирішенні екологічних проблем на локальному рівні. До того ж це розвиває велокультуру України, оскільки ще й досі велоспорт у нас небезпечний. Ми б хотіли покращити стан велодоріжок і наблизити їх хоча б трішки до європейського рівня».

Одразу після повернення в Україну активісти планують зайнятися розробкою екологічних проектів та акцій, які сприятимуть впровадженню та розвитку альтернативної енергетики в Україні.