Блиск і невбогість

11.08.2011

За місяць у Верховній Раді стартує нова сесія. Народні обранці прийдуть на роботу в охайний зал, який буде блищати від нового покриття: найближчим часом там проводитиметься ремонт меблів. Як повідомляє видання «Наші гроші», 3 серпня управління адміністративними будинками Управління справами апарату Верховної Ради уклало угоду із ПП «Програма будівництва» про поточний ремонт бібліотеки ВР, а також сесійної зали. Загальна вартість угоди — 2,05 мільйона гривень.

 

«Навряд чи хтось дряпав нехороші слова...»

Більшу частину суми доведеться викласти на бібліотеку, що розташована на вулиці Грушевського 18/2: згідно з конкурсною документацією, компанія–переможець повинна виконати роботи з ремонту дверей, стін, підлоги, зокрема поверхні, шпатлюванням, усуненням тріщин, фарбуванням. Що ж до сесійної зали, то там треба полакувати місця депутатів і гостей, дерев’яні панелі; покрити плівкою підлогу, меблі, двері. Окрім того, лакуватимуть меблі «холів та кабінетів керівників», робочий стіл і тумбу для телефонів «кабінету 1».

«УМ» звернулася за коментарем до Сергія Саса — народного депутата від БЮТ, першого заступника голови Комітету з питань регламенту й забезпечення діяльності ВР. «Я не будівельник, тому не можу фахово відповісти на питання, чи потрібне нове лакування. Навряд чи хтось із депутатів дряпав на своїх місцях нехороші слова, як на шкільній парті... Але все час від часу треба доводити до ладу», — зазначив Сергій Володимирович.

Заступник голови Регламентного комітету підготував доручення надати йому кошторис з інформацією про те, скільки грошей і задля якої мети витрачається апаратом. «Коли отримаємо ці дані, тоді можна буде говорити детальніше: про площу, яка потребує ремонту, відповідні розрахунки тощо. При потребі це питання розгляне комітет», — поінформував пан Сас.

Не все те золото, що золоте

Вельми цікавими тендерами здивувала державна компанія — «Укрзалізниця». Залізничники закупили дві квартири загальною вартістю 4,18 мільйона гривень (нічогенький апетит!); оформили угоду про ремонт і обслуговування автомобілів на 454 тисячi гривень; закупили більше сотні дорогих мобільних телефонів (що дражливо для пересічних громадян, кілька моделей укриті позолоченими корпусами) — одна «мобілка» в середньому коштує 2 770 гривень.

Видання «Наші гроші» підрахувало, що вартість замовлених телефонів — на 20% вища за ціни, виставлені на сторiнках багатьох інтернет–магазинiв. Отож державна компанія переплатила за апарати.

Прес–служба залізниці образилася на журналістів за розкручування закупівельної теми. «Укрзалізниця», як і будь–який суб’єкт господарювання, державне чи приватне господарство не зможе здійснювати свої функції без певних витрат. Упевнені, що і медіа–підприємства також витрачають кошти на придбання паперу, телефонів та офісної техніки, обслуговування автомобілів тощо», — зазначили в «Укрзалізниці».

Речники «УЗ» заявили, що закуплені телефони (йдеться про модель Nokia 6700c Gold ціною в 3,9 тис. грн.; кількість замовлення — 10 штук) — далеко не золоті. «18 карат — це не більше ніж піар–акція, яка спрямована на підвищення рівня продажу даної моделі телефона», — зазначила прес–служба. Що ж до ціни телефонів, «Укрзалізниця» поскаржилася, що багато інтернет–магазинів працюють напівлегально, до того ж жоден із них не зголосився взяти участі у тендері.

Наостанок про квартири. «УЗ» похвалилася, що «залізнична галузь одна з небагатьох, яка опікується цим питанням». Цього року розподілено вже 21 квартиру. Це ж чудово! А тепер уявіть, скільки ще можна було б розподілити, якби 4 мільйони не пішли на два розкішні помешкання...