«Ковбасна» смерть у домашній «закрутці»
Літо — благодатна пора не лише для відпочинку, а й для заготівлі запасів. Наконсервувавши огірків–помідорчиків, салатів, компотів, наваривши варення й «закрутивши» власноруч зібрані в лісі гриби, за розмаїття на зимовому столі можна не турбуватися. Але, не виключено, доведеться потурбуватися про здоров’я.
Як із тривогою зазначають медики, при консервуванні в домашніх умовах мало хто дотримується всіх належних норм. Погано промиті овочі, «економія» на нормальних кришках, скорочений час стерилізації банок і неналежні умови зберігання консервації (наприклад, на балконі під палючим сонцем) — усе це нерідко призводить до отруєння. І якщо скуштувавши варення з пліснявою чи компоту, що забродив, можна відбутися банальним розладом шлунку, то споживання продукту, в якому «оселився» збудник ботулізму, часто завершується в реанімації. А інколи призводить і до фатальних наслідків.