Сюрпризи від амбітних

02.08.2011

На статус головного матчу четвертого туру могли претендувати два поєдинки. В обох відбувалося протистояння Києва й Донецька. «Шахтар» приїхав у столицю, аби проекзаменувати «Арсенал». А «Динамо» взяло курс на Донбас, де на віце–чемпіона чекав «Металург». І «каноніри», і «метадони» стабільно декларують амбітні плани на сезон. Вони вже неодноразово відбирали очки у грандів. «Арсенал» до звітного туру мав в активі п’ять нічиїх та одну перемогу в зустрічах із «гірниками». «Металург» же тричі обігрував динамівців та шість разів грав унічию. І ось маєте — обидва лідери в унісон втратили очки.

 

Лікті Ферни й нога Йонуца

Свій 66–й день народження минулої п’ятниці відсвяткував наставник «Шахтаря» Мірча Луческу. Тренери–іменинники завжди кажуть, що найкращим подарунком для них буде перемога над суперником. У «донецькому» варіанті це був «Арсенал», із яким «гірники» грали в неділю. Виходячи з підсумкового результату зустрічі — 1:1, гідно привітати Містера підопічні не змогли.

Хоча починалося для гостей усе доволі оптимістично. На очах майже дев’яти тисяч глядачів (так свідчить офіційна статистика, але візуально вболівальників на трибунах стадіону «Динамо» було відчутно менше, та й ті вболівали більше проти «Шахтаря», ніж за «Арсенал») «каноніри» уже в дебюті пропустили після шедеврального проходу Фернандіньйо. Центральна вісь оборони виявилася безпорадною. За хвилину до того шанс відзначитись мав капітан «АК» Максим Шацьких, який усе ніяк не заб’є в нинішній першості; гостей врятував Олександр Рибка.

Кіпер «Шахти» до певної пори ловив усе, що летіло в «рамку», хоча іноді виглядав не надто впевнено: то зайвий раз випустить м’яч із рук, створивши «пожежу», то відіб’є снаряд на кутовий замість упіймати. Але це й зрозуміло — «каноніри» виглядали нічим не гірше за чемпіонів, та й по воротах суперника били значно частіше. Промовиста статистика: удари в бік воріт — 18:7. у площину — 12:2 на користь «червоно–синіх». До речі, у їх складі дебютував півзахисник збірної Румунії Георге Флореску, який донедавна виступав за «Аланію».

Особливо довелося попрацювати Рибці в другому таймі, коли господарі міцно володіли ініціативою, а деякі атаки закінчувались кількаразовими подачами із кутового у виконанні Володимира Польового. Після однієї такої підкрутки лівою ногою м’яч ледве не влетів у ворота «Шахтаря» навіть без торкань інших гравців.

На останніх хвилинах було неоднозначне падіння у штрафному майданчику «гірників» Олександра Кобахідзе та відверта симуляція Рибки, котрий намагався затягнути час. Але марно. Своє слово сказали гравці, що вийшли на заміну в другому таймі. Комбінація за участю ганця Абейку Куансаха та грузина Кобахідзе завершилася прострілом із лівого флангу, і свою нагоду реалізував «джокер» Йонуцу Мазілу. Для «Арсенала» щасливою стала п’ята додана хвилина.

«Ми відтиснули опонентів від своїх воріт, не дозволяли їм контролювати м’яч. Добре, що заміни спрацювали», — прокоментував білоруський тренер киян Леонід Кучук. «Арсенал» хоч і перебуває в середині турнірної таблиці, але є одними із чотирьох клубів, що не знає поразок у поточній першості.

Луческу ж назвав дії своєї команди найслабшими за останній час.

Окрім несподіваної роз­в’язки, ще одним цікавим моментом недільного матчу стала поведінка на полі одного з лідерів «Шахтаря». Фернандіньйо, який у дебюті гри практично самотужки створив гол у ворота Євгена Боровика, надалі запам’ятався насамперед грубою грою. Спочатку від його ліктів постраждав Флореску, а в другій половині після такої ж відмашки довго лежав на газоні Сергій Симоненко. Від арбітра матчу Юрія Грися бразилець не отримав навіть попередження. Як тут не згадати слова Мірчі Луческу, які він сказав після матчу за Суперкубок України: мовляв, його футболісти на полі завжди діють коректно і стосовно суперників, і арбітрів.

«Динамо» без перемог

«Шахтар» у неділю виходив на матч, знаючи результат суботнього поєдинку в Донецьку, де «Металург» зіграв унічию з «Динамо». У разі перемоги над «канонірами» «гірники» відірвалися б від головного опонента на чотири пункти. Однак «шахтарі» виглядали не більш переконливо, ніж «синьо–білі» — напередодні. Хоча здавалося, що після невдачі з «Рубіном» підопічні Юрія Сьоміна докладуть максимум зусиль, аби покращити собі настрій перемогою на внутрішній арені.

Та «офіційних» голів того дня уболівальники не побачили. М’яч двічі потрапляв у сітку воріт Олександра Шовковського, однак судді вважали, що забивали м’ячі з порушенням правил.

0:0 — і динамівці перервали свою 11–матчеву серію в рамках українських першостей, упродовж якої обов’язково записували на свій рахунок бодай один гол.

Утім був і невеличкий привід для втіхи — гра на стадіоні «Металург» стала 140–ю гостьовою зустріччю, в якій кияни не пропускали.

Цікаво, що навіть у запасі «Динамо» не виявилося Артема Мілевського: у п’ятницю він відіграв два тайми за дубль. «Йому потрібно поліпшити функціональний стан», — так пояснив появу Мілі в турнірі молодіжних складів Сьомін. У цьому ж п’ятничному матчі ворота резерву «Металурга» захищав Рустам Худжамов, який не проходить навіть у запас команди Володимира П’ятенка.

Розборки «європейців»

Після прикрої поразки від «Олександрії» в першому турі вже три матчі поспіль перемагає «Ворскла». У неділю полтавці змагалися проти іншого нашого представника у Лізі Європи. «Карпати» залишаються однією з трьох команд, які ще не знали смаку перемог, і цілком можливо, що ця серія продовжиться — у наступному турі львів’яни поїдуть до Києва на гру з «Динамо».

За статистикою протистоянь «Ворскла» досить непогано почувається на львівському стадіоні «Україна»: враховуючи позавчорашній успіх, вона має тут п’ять перемог, дві нічиї та сім поразок. Непоганий результат, враховуючи непоступливість галичан удома.

«Таких «Карпат» я ще не бачив. Мабуть, вони багато сил втратили в матчі Ліги Європи», — так оцінив дії суперника тренер «Ворскли» Микола Павлов. А Олег Кононов говорить про вимушену перебудову своєї команди, яка ще триває.

І ці взяли

Стільки ж очок, як і Полтава, набрав Кривий Ріг. Але надалі календар для підопічних Юрія Максимова буде не такий сприятливий — матчі з «Шахтарем» та «Ворсклою».

Домашня нічия із «Зорею» принесла «Оболоні» перше очко. У команди Сергія Ковальця попереду важкий виїзд у Крим та «домашка» з «Металістом», тож нові бали набрати буде дуже важко.

Непогано дебютував у складі «Металіста» аргентинець Хосе Соса — вийшовши «з корабля на бал», він своїм голом поклав початок розгрому «Волині». Цей півзахисник раніше виступав за німецьку «Баварію» та італійський «Наполі». Того ж дня за харків’ян уперше грав інший футболіст з Аргентини — Марко Торсільєрі.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 4–й тур

«Волинь» — «Металіст» — 0:3

Голи: Соса, 45; Крістальдо, 66; Шав’єр, 80

7 500 глядачів

«Оболонь» — «Зоря» — 0:0

Вилучення: Б. Баранець, 74 — Білий, 74

3 500 глядачів

«Олександрія» — «Таврія» — 0:0

4 500 глядачів

«Дніпро» — «Іллічівець» — 3:0

Голи: Чеберячко, 45, 49; Олійник, 60

12 159 глядачів

«Металург» (Д) — «Динамо» — 0:0

3 850 глядачів

«Кривбас» — «Чорноморець» — 1:0

Гол: Бабатунде, 30

Вилучення: Зубейко, 86 («Ч»)

5 600 глядачів

«Карпати» — «Ворскла» — 0:2

Голи: Маркоськи, 3; Сачко, 60

8 000 глядачів

«Арсенал» — «Шахтар» — 1:1

Голи: Мазілу, 90+5 — Фернандіньйо, 11

8 900 глядачів

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Шахтар» 4 3 1 0 9–2 10

2. «Ворскла» 4 3 0 1 7–3 9

3. «Кривбас» 4 3 0 1 5–3 9

4. «Динамо» 4 2 2 0 8–2 8

5. «Металіст» 4 2 2 0 7–3 8

6. «Дніпро» 4 2 1 1 9–5 7

7. «Арсенал» 4 1 3 0 7–4 6

8. «Таврія» 4 1 3 0 5–3 6

9. «Зоря» 4 1 1 2 5–6 4

10. «Волинь» 4 1 1 2 4–7 4

11. «Металург» (Д) 4 1 1 2 3–6 4

12. «Олександрія» 4 1 1 2 2–5 4

13. «Іллічівець» 4 1 1 2 2–6 4

14. «Карпати» 4 0 1 3 2–6 1

15. «Чорноморець» 4 0 1 3 1–7 1

16. «Оболонь» 4 0 1 3 0–9 1

Бомбардири: Антонов («Дніпро»), Майкон («Волинь»), Ідейє («Динамо») — 4, Шав’єр («Металіст»), Мазілу («Арсенал») — 3.

* * *

Перша ліга. 3–й тур. «Миколаїв» — «Говерла–Закарпаття» — 0:1 (Джакобія, 76), «Нива» (В) — «Зірка» — 1:1 (Бовтрук, 59 — Поляхов, 14), «Динамо–2» — «Арсенал» (БЦ) — 0:2 (Леонов, 16; Постолатьєв, 22), «Одеса» — «Олімпік» — 1:1 (Полтавець, 69 — Матяж, 71), «Металург» (З) — «Сталь» — 3:0 (Опанасенко, 5; Пісоцький, 16; Цуриков, 79; вилучення: Одинцов, 66 («С»)), «Севастополь» — «Геліос» — 1:0 (Шевчук, 64), «Кримтеплиця» — «Титан» — 2:1 (Візавер, 39; Малиш, 63 (пен.) — Довжик, 35 (пен.); нереалізоване пенальті: Антонюк, 90+3 («К»)).

Лідери: «Металург» (З), «Арсенал» (БЦ), «Говерла–Закарпаття» — 9...

Бомбардир: Матяж («Олімпік») — 4.

Домашній матч проти харківського «Геліоса» «Севастополь» уперше зіграв на власному, суто футбольному стадіоні. На гру команди прийшло подивитися майже п’ять тисяч севастопольців. Нагадаємо, що минулого сезону в прем’єр–лізі «моряки» змушені були приймати суперників у Сімферополі. Відтепер команда може боротися за повернення до еліти вже з рідної реконструйованої «СКС–арени».