Ченця закопали живцем

27.07.2011
Ченця закопали живцем

Біля «могили» люди досі помічають кота заарештованої жінки: у ченця і на нього вистачало любові... (Фото з сайту reporter.zp.ua.)

З Біблії відомо, що Божу місію на землі Ісус Христос завершив в’їздом до Єрусалима і воскресінням праведного Лазаря. Уже по дорозі до святого міста Спаситель дізнався, що Лазар помер і вже похований. «Воскресне твій брат!» — сказав Ісус Марфі, котра зустріла його у передмісті. Так і сталося: відвалили за повелінням Христа камінь від печери — і померлий, почувши Божий наказ: «Лазарю, вийди сюди», — піднявся й залишив печеру...

Мешканці села Верхня Криниця Василівського району певні, що саме ця історія спонукала Олександра Олексієва взяти собі ім’я Лазар після того, як рік тому йому, безхатченку, дали притулок при сільському храмі і постригли в ченцi. Прибулець iз херсонського Генічеська любив працю і людей, тому до нього постійно прибували прочани з багатьох регіонів, розповів «УМ» настоятель храму ієромонах Михайло. І тоді, коли потребували співчуття й допомоги, і в скрутні часи для самого Лазаря (78–річний старець часто хворів). «Навіть iз Лондона телефонували, коли з ним сталося непоправне», — сказав наостанок настоятель храму.

...Його дорога до пекла почалася з бажання поспілкуватися з одновірцями міста Пологи, а також Кам’янського, сусіднього села, у якому діє храм Покрова Пресвятої Богородиці. 20 липня Лазар під’їхав до села електричкою і зійшов на станції Чекрак. Тут Лазар зайшов до своїх давніх знайомих, 61–річної пенсіонерки та її співмешканця...

Заступник прокурора Василівського району Дмитро Фененко розповів, що фатальний сніданок утрьох був тривалим, і сп’янілий коханець невдовзі заснув в іншій кімнаті. «А між жінкою і ченцем виникла суперечка, — деталізував розвиток трагедії пан Фененко. — Тоді господиня схопила молоток і почала бити гостя по голові. Гадаючи, що той мертвий, витягла тіло на вулицю і закопала. Про скоєне о 14.20 нам повідомила донька жінки, що мешкає у другій половині цього ж будинку». Кажуть, що звернути увагу на свіжу могилу їй допоміг кіт, що жалібно нявкав над нею.

Відкопали Лазаря ще живим, однак о 20.20 у реанімації Василівського районного шпиталю він, підключений до апарата штучного дихання, таки помер. Підозрювану в убивстві затримали, і суд того ж дня дав санкцію на її арешт.

Минає тиждень, а громада храму не може виконати звичний ритуал поховання ченця за церковними канонами. Проблема у тому, що ченець не встиг одержати паспорт і при ньому взагалі давно немає ніяких документів. Відповідний запит прокуратура відправила до Генічеська.