Домудрували до п’єдесталу

27.07.2011

Організатори форуму у Нінбо влаштували гросмейстерам справжнє випробування на витривалість. Мало того, що за десять днів дали їм усього один день відпочинку, так ще під завісу змагань створили своєрідне «прискорення». Восьмий тур чемпіонату відбувся в понеділок надвечір, а дев’ятий, завершальний, — уже у вівторок зранку. Фактично шахісти мали час лише на вечерю та сон.

У такому режимі чудово себе проявила збірна Вірменії, котра вперше в історії стала найкращою командою планети. До цього кавказці тричі отримували бронзові нагороди попередніх форумів. А от, скажімо, триразові чемпіони світу росіяни не витримали ритм і вперше в історії залишилися без медалей.

Наша ж збірна по ходу турніру набирала форму і до фінішу зуміла прийти третьою, втримавши «бронзову» позицію у двох останніх турах. Позавчора «синьо–жовті» вирвали перемогу у команди США — 2,5:1,5. На перших трьох дошках Василь Іванчук, Захар Єфименко й Олександр Моїсеєнко розійшлися з суперниками миром, а два пункти до скарбнички українцям забезпечив запасний Олександр Арещенко. Цікаво, що для луганчанина ця звитяга виявилася єдиною на турнірі.

Учора ж зранку наш квартет (у порівнянні з попереднім туром капітан команди Олександр Сулипа замінив Арещенка на Павла Ельянова) розписав чотири нічиї з вірменами — 2:2. Цим скористалися китайці, які, здолавши угорців, одноосібно піднялися на другу позицію. Проте навіть у випадку виграшу в останньому турі збірна України залишилася б тре­тьою, оскільки поступилася господарям в очній дуелі ще в другому турі.

Локомотивом «синьо–жовтих» у Нінбо виявився Моїсеєнко. Набравши у восьми партіях шість очок, 31–річний харків’янин продемонстрував найкращий результат на четвертій дошці (75 % набраних пунктів). Для порівняння: на своєму столі Іванчук показав лише шосту суму балів, Ельянов — сьому, Єфименко — п’яту. Крім того, Олександр за відсотком набраних очок виявився третім серед 50 учасників чемпіонату й другим серед тих, хто провів більше половини турів, — слідом за китайцем Ванг Ю (77,8 %).

Бронзові нагороди восьмого командного форуму стали для українців першими в колекції; раніше наші майстри стародавньої гри вигравали «золото»–2001 і «срібло»–1993. Причому зі складу тих команд у Китаї був лише Іванчук.

 

ТАБЛО

Командний чемпіонат світу (Китай). 9–й тур. Україна — Вірменія — 2:2, Індія — Росія — 2,5:1,5; Азербайджан — Єгипет — 2,5:1,5; США — Ізраїль — 2,5:1,5; Китай — Угорщина — 2,5:1,5.

Підсумкове становище: Вірменія — 14, Китай — 13, Україна — 12, Росія, Угорщина, США — 10, Азербайджан — 9, Індія — 7, Ізраїль — 5, Єгипет — 0.