«Петля» ще не затяглася

22.07.2011
«Петля» ще не затяглася

Успішно проїхавши шістнадцятий етап, українець Андрій Гривко в середу знову фінішував у середині другої сотні. (Фото з архіву «УМ».)

Французові Томасу Феклеру дедалі важче захищати «жовту майку» лідера. Капітан команди «Європкар» зізнається відверто: у нього мало шансів на перемогу в загальному заліку, а посунутися з подіуму він може на кожному етапі. Позавчора на спуску Феклер ледве не вилетів у кювет. Одного разу він зумів пригальмувати на узбіччі, а іншого — вискочив із дороги на автостоянку. Зрештою француз відстав від переможця етапу на п’ять хвилин, а від фаворитів гонки — на півхвилини.

Учора на маршруті почалися великі гори — Альпи. Гонщики мали виїхати на три височини, а завтра їх чекатиме підйом на легендарну Альп д’Ез. На високих трасах свою майстерність почав демонструвати іспанець Альберто Контадор, який має вже три перемоги на «Великій петлі» за кар’єру. Гонщик команди «Саксобанк» провалив початок цього «Туру» через травму, але додає дедалі більше: зараз його відставання від «жовтої майки» — 3 хв. 15 сек. Учора Контадор ледве не «скинув із коліс» своїх головних конкурентів, пішовши у відрив разом зі співвітчизником Самуелем Санчесом. Проте на фініші їх наздогнала група найстійкіших велосипедистів укупі з братами Шлеками та Каделем Евансом. Якщо лідери й надалі йтимуть колесо в колесо, то долю гонки визначить роздільна гонка, яка відбудеться в суботу. А вже в неділю — фініш у Парижі, шампанське на ходу та нагородження на Єлисейських полях. Останній етап традиційно відбувається без боротьби.

Авторитетна букмекерська контора «Вільям Хілл» вважає, що переможцем «Тур де Франс–2011» стане або австралієць Еванс (його коефіцієнт — 1,3), або Контадор (1,4). Шанси братів Шлеків із Люксембургу, яких на цьому турнірі критикують за провальну тактику, такі: у Енді — 6, у Франка — 22. У Феклера ж коефіцієнт — лише 33.

Переможцем позавчорашнього етапу став норвежець Едвальд Хаген. День перед тим він фінішував другим, поступившись на останньому відрізку співвітчизнику Тору Хусховду. Рідко буває, що гонщикові після невдалої спроби вистачає сил рватися уперед ще й на наступному етапі. А Хаген наважився.

 

ТАБЛО

«Тур де Франс». 17–й етап (Гап — Пінероло, 179 км). 1. Хаген (Норвегія, «Скай проциклінг») — 4:18.00. 2. Моллема (Голландія, «Рабобанк») — + 0,40. 3. Касар (Франція, FDJ) — + 0.50... 133. Костюк (Україна, «Лямпре–ІСД») — + 14.15... 143. Гривко (Україна, «Астана») — + 14.15.

Загальний залік. 1. Томас Феклер (Франція, Європкар) — 73:23.49. 2. Кадель Еванс (Австралія, BMC) — +1.18. 3. Франк Шлек (Люксембург, «Леопард трек») — + 1.22... 143. Гривко — + 2:22.58. 149. Костюк — + 2:26,09.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У середу стало відомо, що й повторна допінг–проба гонщика російської команди «Катюша» Олександра Колобнєва дала позитивний результат. Сам спортсмен продовжує заперечувати вживання заборонених препаратів. Тепер Федерація велосипедного спорту Росії має провести розслідування, результатом якого може стати тривала дискваліфікація Колобнєва.