Проживемо на свої!

21.07.2011
Проживемо на свої!

«Рука руку миє»: міністр аграрної політики Микола Присяжнюк (ліворуч) демонструє колезі принцип роботи напівдержавного зернотрейдера.

МВФ, схоже, не планує найближчим часом надавати нашій державі черговий транш кредиту «стенд–бай». Коса із Вашингтона (у вигляді вимог підвищити вартість газу для населення) міцно найшла на камінь передвиборчого плану Партії регіонів (у вигляді української влади). Ситуація неприємна, але не критична: 2011 рік для вітчизняної економіки — це все ж таки не 2008–й. І вчора Прем’єр–міністр Микола Азаров, якого невідкладні державні справи спонукали достроково завершити відпустку, дав «нашу відповідь Чемберлену»: мовляв, а нам ваші кредити і задарма не потрібні!

Україна має обмежити або навіть зовсім відмовитися від зовнішніх запозичень. Ця думка, яку вчора оприлюднив Азаров, стала чи не головною програмною тезою влади останніх днів. Аргументи проти кредитів лаконічні: ситуація на світових ринках «непроста і навіть тривожна». «Обидва світові емісійні центри — США та Євросоюз — стоять на порозі рішень, які можуть мати драматичні наслідки для світової економіки», — озвучив свою позицію Прем’єр. За його словами, провідні економічні експерти попереджають про можливість звалювання світової економіки в нову кризу. «Ми не в праві нехтувати такі серйозні попередження, як це робили наші попередники. Тому країну треба готувати до будь–яких сценаріїв», — на всяк випадок мовив Азаров. Останню фразу можна було сприйняти як натяк про справжній стан української економіки, хоча сам Микола Янович вважає, що наша держава потужно виходить на докризовий рівень виробництва.

Ще одна проблема, яку має розв’язати у ці спекотні липневі дні Прем’єр, — кільце Митного кодексу, що міцно затягує на його шиї дружня Росія. Останнє ноу–хау наших стратегічних партнерів — суттєво уповільнити швидкість пропускання автомашин на україно–російському кордоні. Враховуючи експортний напрям продукції, що швидко псується, крок за ступенем ефективності тільки трохи поступається зимовому відключенню газу. «Черги на пунктах пропуску щодня досягають сотень вантажівок. І це в розпал сезону відпочинку і сезону торгівлі», — констатував проблему Микола Азаров. І несподівано зробив іще одну політичну заяву: «Якщо наші російські колеги хочуть довести переваги Митного союзу, то вони мають зробити такі переваги наочними для партнерів. У тому числі і в митних процедурах».

Голові Держмитслужби наказано негайно провести консультації з керівництвом Федеральної митної служби Росії. «Я готовий підключитися до цієї роботи. Якщо треба — будемо розмовляти з керівництвом РФ», — Прем’єр анонсував чергові перемовини у білокам’яній.

Середні й дрібні форс–мажори, які нині переслідують владу, віднесли на задній план навіть традиційну «битву за врожай». Микола Янович, у принципі, задоволений прудкістю, з якою працівники села відокремлюють колоски від стерні. «Врожай ранніх зернових в середньому на 20% більше, ніж минулого року. 12 мільйонів тонн пшениці ми вже маємо», — заявив він. Такої цифри, враховуючи динаміку, досить для забезпечення внутрішніх потреб.

Проте пан Азаров, схоже, не особливо вірить у стабільність українського ринку зерна. Тому дав завдання підлеглим «створити максимальні запаси зерна, як державні й регіональні, так і приватних продовольчих компаній». Яким саме буде подальший механізм дії влади у корумпованому середовищі, могла би прояснити наступна фраза Прем’єра: «Поточний маркетинговий рік має стати переломним щодо заробітку держави на експорті зернових». Експортом зернових від імені держави Україна займається компанія, яка насправді є напівприватною. Кому саме і скільки саме часток нового «державного» експортера належить насправді, офіційно не повідомляється. Але за цілком достовірною, хоча й не підтвердженою інформацією, новий трейдер–гігант належить ну дуже близьким людям до вищого керівництва держави.

 

ВИПАДОК

Трохи реклами і «відірвані голови» медчиновників

Прем’єр–міністр чи принаймні його прес–служба, виявляється, уважно читають пресу. Днями на стіл Миколі Азарову поклали статтю із газети «Факти»: щоб врятувати хворого на гемофілію, який потрапив у ДТП, лікарі збирали останні ампули фактору згортання крові зі всієї України. Тепер ліки можна дістати лише на чорному ринку. Микола Янович перед телекамерами не на жарт розлютився. Показавши глядачам логотип видання, за що його видавці мають щиро подякувати високому чиновнику, Прем’єр запропонував профільному міністру Олександру Аніщенку два хороші виходи з ситуації. «Якщо це правда — повідривайте голови в тих, хто це допустив. Якщо це неправда — зберіть прес–конференцію і, будь ласка, проінформуйте спільноту», — сказав Азаров. В іншому випадку голову пообіцяли відірвати самому Аніщенку.

Залишається сподіватися, що невдовзі нашому Прем’єру підготують і нарізку подібних бестселерів «України молодої». Щоправда, як зізнався сам Микола Азаров, він прочитав цю статтю російською мовою. Наша газета ж виходить державною...