«Головне послання Зарваниці — це духовна єдність»

19.07.2011
«Головне послання Зарваниці — це духовна єдність»

Цьогоріч у прощі взяло участь сто тисяч паломників.

Цими вихiдними відбулося велелюдне паломництво до Марійського духовного центру, що в селі Зарваниця Теребовлянського району Тернопільщини. Від уже традиційних щорічних ця проща відрізнялася тим, що цьогоріч уперше буде об’єднано Всеукраїнську та Молодіжну прощі, тож серед прочан було дуже багато молоді. А також у грандіозному духовному дійстві вперше брав участь новообраний Предстоятель Української греко–католицької церкви Блаженнійший Святослав (Шевчук), що теж було своєрідним символом оновлення. За словами єпарха Тернопільсько–Зборівського владики Василія (Семенюка), на прощу прибуло понад 100 тисяч паломників майже з усіх областей України, а також iз країн близького та далекого зарубіжжя. Причому велика кількість віруючих iз Тернопільської та сусідніх областей прийшли на прощу, як Бог велить, пішки, подолавши десятки кілометрів.

 

«Не миритися з половинчатими речами»

Разом із Блаженнійшим Святославом у всiх заходах прощі брав участь почесний зарубіжний гість, його еміненція Луїс Кардинал Мартінес Сістак, архієпископ Барселони, якого очільник УГКЦ назвав «добрим батьком для українців за кордоном». Проблемам українських заробітчан, до речі, приділено чимало уваги у виступах духовних осіб. Не менше говорили й про проблеми сучасної молоді та її роль у житті суспільства. Також глава Української греко–католицької церкви звернувся до молодих прочан iз проханням «бути непосидючими й активними християнами, розрухати нашу Церкву та Українську державу, ніколи не миритися з половинчатими речами і вимагати від усіх та від себе відповідно до сил і можливостей».

«Створення єдиної церкви — питання не абстрактне»

Чимало цього разу прибуло на прощу й політиків, причому чи не найбільше — представників партії «Наша Україна» на чолі з її лідером, третім Президентом нашої держави Віктором Ющенком. Під час виступу після недільної архієрейської літургії глава УГКЦ особисто подякував йому за присутність та підтримку церкви. Треба сказати, що Віктора Андрійовича Зарваниця зустрічала як свого — незалежно від посади та звань. Чимало священослужителів підходили до нього, аби просто потиснути руку чи перемовитися кількома словами. Так само тягнулися до нього люди, буквально не даючи пройти. Одна молода жінка почала зі сльозами на очах показувати якісь документи, прохаючи допомогти у встановленні справедливості. А якась бабуся почала переповідати йому сон про Богородицю, який, на її думку, стверджує, що Ющенко ще обов’язково буде на чолі України.

На запитання «УМ», про що думається йому передусім на цій прощі, Віктор Андрійович відповів, що «головне послання Зарваниці — це духовна єдність, якої завжди так бракувало Україні». І що свята ініціатива прощі знову й знову примушує відчувати велику потребу соборності нашої держави. «Допоки в Україні не буде єдиної церкви, Україна не буде повністю собою, — говорив він прочанам. — І створення єдиної української церкви — це не абстрактне питання, не питання політичної кон’юнктури. Об’єднання ж можливе не навколо якоїсь однієї з нинішніх конфесій, якою б «канонічною» її не вважали свої представники. Об’єднання церков, як і об’єднання політиків, можливе лише навколо спільних цінностей».

Об’єднує свячена вода

У прощі до Марійського духовного центру в Зарваниці брав участь також голова політради партії «Наша Україна», лідер громадської ініціативи «Оновлення країни» Валентин Наливайченко. У своєму виступі він також підкреслив, що спільні духовні цінності є запорукою національної єдності та успішного розвитку країни, а християнська мораль і патріотизм — це наріжні камені для побудови здорового українського життя та ефективної держави. Наливайченко відзначив велику важливість співпраці церков і громадянського суспільства для об’єднання народу та вирішення моральних і соціальних проблем. Відтак повідомив, що громадська ініціатива «Оновлення країни» ініціює проведення на Тернопільщині довгострокової акції з робочою назвою «Свячена вода об’єднує». Її мета — саме налагодження діалогу та співпраці між представниками християнських конфесій i громадськими об’єднаннями.

Під час прощі Валентин Наливайченко також зустрівся з членами «Братства вояків УПА», представниками греко–католицького духовенства та лідерами і активістами молодіжних організацій.

* * *

Насамкінець треба відзначити, що відчутно більше зусиль, ніж у попередні роки, доклала до належного забезпечення прощі чинна обласна влада — це стосувалося і забезпечення транспортом, і облаштування точок для харчування, ночівлі та надання першої медичної допомоги. Порядок у Зарваниці та на дорогах навколо неї забезпечували 260 міліціонерів і 90 працівників Державтоінспекції. А ще «про всяк випадок» у всіх населених пунктах, які розташовані на маршруті прочан до Зарваниці, з 15 до 17 липня було встановлено мораторій на продаж алкоголю.

 

ДОВІДКА «УМ»

Зарваницький духовний центр — всесвітній Марійський відпустовий центр, одна з найбільших подільських святинь Української греко–католицької церкви. Як повідомляє «Вікіпедія», відпустового значення набув ще у 1867 році. Нині об’єднує комплекс храмів, духовних споруд і Хресну дорогу. До нього належить і парафіяльна церква Святої Трійці (рік заснування — 1754), де зберігається чудотворна ікона Божої Матері Зарваницької, а також джерела з цілющою водою. За народними переказами, початки зародження Зарваниці пов’язують саме з чудесною появою там чудотворної ікони Богоматері. Затишне місце у видолинку над річкою Стрипою, оточене розкішними лісами, стало колись надійним прихистком для ченців, якi змушені були тікати із зруйнованого монголо–татарами Києва. Одному з них і явилася під час сну в лісовій гущавині Матір Божа, а коли він прокинувся, то побачив ікону Богородиці, що дивним чином з’явилася над джерелом. Монах сприйняв це як віщий знак, тож збудував на тому місці каплицю. Так почалася Зарваниця (від вислову «сон зарвав», тобто захопив).

За радянських часів усе тут було знищено, але після здобуття Україною незалежності святиня відродилася, і вже з початку 90–х почали відбуватися багатолюдні прощі.

  • Релігія любові

    Духовна недільна школа при церкві Святого Миколая (Притиска) УПЦ КП працює для дорослих уже чотири роки; з дітьми там працюють, iз певними перервами, десь років два. Її керівник — кандидат церковно-історичних наук Сергій Башинський, викладач християнської етики. Наша розмова про те, для чого ходити у церкву і що є таїнства. >>

  • Протоієрей Іван Рибарук: Небо подарувало нам Майдан «на виріст»

    За вікнами бусика — засніжені карпатські краєвиди. Йдеться до Михайла, що «на білому коні приїжджає». Бусик везе пакунки з продуктами для потребуючих Коломийської єпархії від вірян із Криворівні. Дорогою говоримо з отцем Іваном про Майдан, річниця якого відзначатиметься завтра. Цей феномен досі осмислювався з політичної точки зору, трохи з суспільної. >>

  • Церква й АТО

    Військове командування часом не може знайти грошей, щоб послати вертоліт до поранених. Але для священика на сході України не стоїть питання, чи варто ризикувати життям, щоб винести пораненого й надати йому притулок у церкві. Однієї страшної ночі Церква відкрила свою браму й дала прихисток студентам, яких переслідували каральні загони. >>

  • Миколай без «чобітка»

    Відзначення Дня святого Миколая протягом останнього двадцятиліття поширилося в Україні, стало, можна сказати, національним. У західних регіонах відновилося і вийшло з «родинного підпілля», а у східних і центральних «згадалося» і стало «своїм». Утім українські традиції та їх творча інтерпретація часом підміняються рештками «вшанування» Діда Мороза (з дарунками під ялинкою) або ж відгомоном «індустрії» Санта Клауса (з сюрпризами в декоративному чобітку). Як же дарувати малюкам і старшим подарунки, щоб вони нагадували їм і про святого добротворця, і про їхню українську ідентичність? >>

  • Партнери Бога

    Сьомий рік поспіль 13 числа кожного місяця біля стародавньої Софії Київської здійснюється молитва за духовне просвітлення нашої країни та її політичну реформацію. Ведуть службу просто неба біля воріт храму представники різних християнських церков. Серед постійних учасників молитви — члени Всеукраїнської громадської організації «Християнська Україна» та Духовного руху «Схід і Захід в єдності під покровом Богородиці». Нещодавно з нагоди 95–річчя з’явлення Фатімської Божої Матері у Києві відбувся «круглий стіл» на тему: «Шлях до процвітання і єдності України — розбудова української християнської держави». Участь у цьому заході взяли відомі науковці, магістри державного управління, філософи, громадські діячі. З основними думками, оприлюдненими на зустрічі, її учасники поділилися з читачами «УМ». >>

  • Владика Ігор: Маємо обирати між воскресінням і «постхристиянськими» ілюзіями...

    Християнство привнесло у світ дивні, незрозумілі часом навіть нам, сьогоднішнім, ідеї. Скажімо, що людина насправді не є залежною від долі, суспільного статусу, етнічного походження чи вмісту гаманця. Що не помста–відплата реально покращує якість життя, а навпаки — прощення. Що вищою цінністю є правда і свобода, зокрема свобода вибору. Нині на таких–от принципах базується демократичний державний устрій, впроваджений на більшості теренів земної кулі. Чи згадуємо ми, українці, обираючи «європейський шлях», що смачні пшеничні булки, крашанки і ковбаска — це ще не все, чим славний Великдень?

    Про духовно–громадянське значення Пасхи «УМ» запросила розповісти провідника Української автокефальної православної церкви, богослова і публіциста архієпископа Харківського і Полтавського Ігоря (Ісіченка). >>