Не сідай за кермо без друшляка на голові!

19.07.2011
Не сідай за кермо без друшляка на голові!

Фото у водійському посвідченні Ніко Альма.

Фотографуватися на документи завжди неприємно. Усі ці «опустіть плече на три міліметри, підніміть підборіддя вгору й праворуч на п’ять градусів» наводять нудьгу, а результат зазвичай не приносить жодного задоволення — із паспорта чи водійських прав замість вашого чарівного обличчя на світ дивиться якась бридка витрішкувата пика з вимученою посмішкою.

Але бувають із цього правила й винятки. Демонструючи на вимогу поліцейських своє водійське посвідчення, мешканець Австрії Ніко Альм мимохіть піднімає їм настрій. Та і як не усміхнешся, дивлячись на «ділову» фотографію людини... з друшляком на голові. За те, щоб отримати права з таким знімком, Ніко боровся три роки. Прочитавши брошуру колишнього міністра Губерта Горбаха, який стверджував, що нікому не дозволено фотографуватися на документи з покритою головою, окрім як із релігійних міркувань, Альм написав у заяві на отримання прав, що сповідує пастафаріанство — поклоніння Літаючому макаронному монстру. А в цій релігії без друшляка на голові — ніяк.

Спершу молодого чоловіка прийняли за божевільного й відправили на психіатричну експертизу. Фахівці визнали підприємця цілком здоровим і придатним до керування автомобілем, проте отримати права з «друшляковою» фотографією Альм не міг іще довго. А домігшись–таки свого, збирається подати заявку на офіційне визнання в Австрії релігії пастафарі (за аналогією з растафаріанством — ученням, що виникло у в 1930–х роках у християнській культурі на Ямайці і привело до утворення музичного стилю регі). Цю релігію як «стьоб» із християнського вчення 2005 року заснував американський фізик Бобі Гендерсон. Серед постулатів релігії є твердження про те, що Бог — це літаючий монстр зі спагеті.