Олександри–акробати

19.07.2011
Олександри–акробати

Двоє Сашкiв — Горшковозов та Бондар — виграли «бронзу» в синхронних стрибках iз 10–метрової платформи. (Фото Рейтер.)

Напередодні старту чемпіонату світу з водних видів пригадалася розмова з Юрієм Зевіним — тренером і батьком чемпіонки Олімпійських ігор серед молоді Дарини Зевіної. Близько року тому, відповідаючи на запитання кореспондента «УМ» про можливість здобуття його дочкою медалей «дорослої» Олімпіади, вимогливий наставник кинув погляд на карту світу, що висіла в його кабінеті, й сказав: «Усе залежить від того, який результат покаже Дарина на чемпіонаті світу в Шанхаї».

Чекати залишилося недовго — змагання плавців розпочнуться наприкінці тижня. Спеціально для планетарної першості, яка зібрала рекордну кількість спортсменів — 2220 учасників із 181 країни світу, в одному з найрозвиненіших міст Китаю спорудили спортивний комплекс із закритою ареною для плавання та відкритим басейном для стрибунів у воду.

 

Зупиніть китайців!

Старт насиченій програмі «водного марафону», яка складається із запливів на відкритій воді, турніру ватерполістів та синхроністок, а також змагань плавців i стрибунів у воду, дали водні акробати. Відзначимо, що до КНР українські стрибуни у воду поїхали в ослабленому складі — напередодні відповідальних стартів лідер збірної Ілля Кваша отримав травму. Тож медальні «апетити» тренерського штабу, очолюваного Тамарою Токмачовою, виглядали досить скромно. Кажуть, що на колегії в «спортивному» міністерстві головний тренер пообіцяла привезти з Шанхая дві нагороди.

Хай там як, а одну відзнаку українські стрибуни у воду вже здобули. У недільних змаганнях чоловіків на вишці наш молодий дует двох Олександрів — Горшковозова та Бондаря — сенсаційно опинився на третій позиції. Цікаво, що у кваліфікації наша пара «настрибала» лише на шосту суму балів. Однак у фіналі, що проходив на відкритому повітрі під доволі сильним вітром, Горшковозов та Бондар стрибали стабільно та безпомилково. «Зачепившись» за п’єдестал одразу після першої спроби, українці успішно втримали оборону третьої позиції до останнього, шостого, стрибка.

Німецькій парі — Патрік Хаусдінг/Саша Клейн — наші вчорашні юніори програли трохи менше восьми балів, тоді як переможцям із Китаю — К’ю Бо/Хуо Ліанг — «цілу вічність». Щоправда, 45–очкове відставання від китайців, які регулярно отримували від суддів «десятки», демонструє не слабкість українців, а «абсолютність» господарів турніру, яким просто немає рівних на світовому трампліні.

Уже в перший день змагань стало зрозуміло, що стрибати так, як китайці, не може більше ніхто. У «парному» жіночому фіналі на триметровому трампліні, здавалося, що поруч iз Ву Мінкся стрибає не Хе Зі, а її голограма, настільки синхронно виконували свої стрибки китаянки. Слідом за господарками у цій дисципліні з відставанням у 43 бали фінішували канадійки, австралійки програли переможницям 50 пунктів. Усі шанси опинитися у списку призерів мали наші співвітчизниці. Олена Федорова та Ганна Письменська перед останньою спробою займали третю позицію, однак на заваді вдалому «перформансу» стали нерви. Хоча, зрештою, на планетарній першості дівчата піднялися вище за решту європейських дуетів. І це також варте відзнаки.

Обірвана гегемонія

Схоже, китайська збірна стрибунів на домашньому «мундіалі» живе за принципом: жодного дня без «золота». Учора китайська скарбничка поповнилася ще двома відзнаками вищої проби. На метровому трампліні в чоловіків, де українці не пройшли кваліфікацію, переміг Лі Шиксін, а в жінок, де наші Вікторія Потєхіна та Юлія Прокопчук стали п’ятими, тріумфували Хао Ванг та Руолін Чен.

Однак домашня гегемонія китайців перервалася в синхронному плаванні. Титулованій росіянці Наталі Іщенко не знайшлося рівних у сольній програмі. Спортсменка із Смоленська, яка стала 11–разовою чемпіонкою світу, на 1,8 бала випередила китайську спортсменку Ксючен Хуанг. Харків’янка Лоліта Ананасова за свою комбінацію на воді отримала шосту суму балів.