«Золоте» сонце Японії

19.07.2011
«Золоте» сонце Японії

Жіноча збірна Японії з футболу — перша чемпіонка світу з Азії. (Фото Рейтер.)

Чемпіонами не народжуються — чемпіонами стають. Цю загальновідому спортивну аксіому підтвердили японські футболістки, які в ніч iз неділі на понеділок у Франкфурті вибороли титул найсильнішої команди світу. Хоча для більшості японців, які відроджують країну після нищівного цунамі, приємна новина надійшла саме до сніданку (часова різниця між Німеччиною та Далеким Сходом становить десять годин).

Упродовж 120 хвилин ігрового часу підопічні Норіо Сасакі наполегливо боролися за перемогу, двічі наздоганяючи в рахунку суперниць зi США. А отримавши шанс зіграти у футбольну лотерею, представниці Японії продемонстрували всі найкращі риси свого народу — розважливість, терплячість та холоднокровність. У серії післяматчевих пенальті, яку азійки легко виграли 3:1, їхні опонентки не реалізували три з чотирьох нагод.

«Дівчата були терплячими, адже вони хотіли виграти фінал. Саме тому в грі американки забили лише два м’ячі, хоча думаю, що без допомоги футбольного бога тут не обійшлося (упродовж матчу каркас воріт тричі приходив на допомогу збірній Країни Східного Сонця). Та й у серії пенальті фортуна була на нашому боці», — резюмував щасливий наставник японської команди.

 

ТАБЛО

Жінки. Чемпіонат світу (Німеччина). Фінал. Японія — США — 2:2 (пен. — 3:1; Міяма, 81; Сава, 117 — Морган, 69; Уамбах, 104).

Матч за 3–тє місце. Швеція — Франція — 2:1 (Шелін, 29; Хаммарстьом, 82 — Томіс, 56).