Відрахункова палата

08.07.2011

Учора на ранковому засіданні Верховна Рада звільнила Валентина Симоненка з посади голови Рахункової палати. Рішення ухвалили у зв’язку із «закінченням терміну»: каденція Симоненка вичерпалась іще в грудні. «За» відставку голови РПУ проголосували 272 народні депутати.

Валентин Симоненко, якому в понеділок виповнився 71, очолював Рахункову палату України з самого часу її заснування в 1996 році. Колишній віце–прем’єр–міністр, в. о. глави уряду в жовтні 1992 року, очільник Одеського міськвиконкому з 1983 року, президент Федерації альпінізму України, Герой України — все це про нього. Одесит Симоненко примудрявся вживатися з усіма урядами й президентами, підсоблюючи кожному наступному зверхникові даними сяких–таких ревізій.

Також Рада звільнила у зв’язку із закінченням терміну повноважень двох головних контролерів Рахункової палати. Спікер Литвин зауважив, що відтак депутатам належить сформувати майже половину нового складу РП.

Учора депутати внесли зміни до Податкового кодексу. Правки, зокрема, пом’якшують режим перевірок для малих підприємців.

Окрім того, Рада ухвалила закон про дер­жавний земельний кадастр, який є одним із кроків на шляху до ринку землі. Документ визначає, що кадастр — єдина державна геоінформаційна система відомостей про землі, розташовані в межах кордону України, їхнє цільове призначення, обмеження у використанні, а також дані про кількісну і якісну характеристики земель, їхню оцінку, про розподіл земель між власниками і користувачами.