У суді чи на базарі?

07.07.2011
У суді чи на базарі?

Через «нелюда» Юлії Тимошенко показали червону картку, вилучивши на одне засідання суду. (Фото Рейтер.)

Учорашнє засідання в Печерському суді у справі Юлії Тимошенко завершувалося без обвинуваченої. Суддя Родіон Кірєєв, який наслухався незліченної кількості образ від лідерки БЮТ, таки вирішив вигнати Тимошенко із зали суду. Доти він обмежувався попередженнями або ж риторичними наріканнями на кшталт: «Підсудна відмовляється виконувати волю суду...» Однак Тимошенко перейшла межу: слово «нелюд» (або «нелюдь», якщо цитувати дослівно), промовлене разів п’ять чи й більше, переповнило чашу терпіння молодого й не впевненого в собі служителя Феміди. Оголошуючи рішення про «червону картку» тривалістю одне засідання, Кірєєв зауважив, що Ю.В.Т. обізвалася й міцнішим слівцем.

 

Без камери. Та не тієї

Атмосфера почала розжарюватися з самого ранку. Під судом знову зібралися прихильники Тимошенко та її супротивники. Обидва табори озброїлися звукопідсилювальною апаратурою, і змаганням «у кого кращі колонки — той крутіший» влаштували тортури для вух.

Політичні дискусії між різними таборами розпалювалися і в залі суду. Народні депутати від БЮТ вивели із залу суду кількох активістів, які вигукували гасла з вимогою притягти екс–Прем’єрку до відповідальності. Пізніше представники Партії регіонів заявили, що опозиціонери застосували надмірну силу й побили активістку організації «Тимошенко — до відповідальності!»

У дебюті Юлія Тимошенко взялася озвучувати традиційні клопотання — про перенесення засідання. На думку оглядачів, лідерка БЮТ хоче затягнути процес, аби він перетривав політичне міжсезоння й продовжувався восени. Отож Тимошенко попросила перенести судове засідання, бо один із її захисників — Сергій Власенко — перебуває у відрядженні й не може брати участі в слуханнях. Суд вирішив не задовольняти прохання Ю.В.Т., бо в неї є інший адвокат — Микола Титаренко.

Натомість представники обвинувачення висунули зустрічне клопотання — заборонити трансляцію процесу, коли справа дійде до заслуховування свідків. До цього часу засідання демонстрували у прямому ефірі на «5–му каналі» й ТВі, тож за судом могла стежити вся країна, зокрема й по відео в інтеренеті. Суддя задовольнив прокурорську пропозицію, зазначивши, що свідків мають допитувати таким чином, щоб про їхні покази не знали інші, ще не допитані, свідки. Цікаво, що при цьому Кірєєв дозволив журналістам користуватися аудіопристроями. Тоді незрозуміло, який сенс забороняти саме відео­зйомку, якщо зацікавлений свідок запросто може отримати аудіозапис?

«Звісно, я негативно оцінюю це рішення суду, — сказав «УМ» народний депутат від БЮТ Сергій Подгорний у перерві. — Я так розумію, судові не хочеться, щоб люди знали правду... Досі проводили попередні слухання — а тепер почнуться засідання по суті, почнуться допити. Будуть дуже цікаві питання. Вони не зацікавлені, щоб це бачила вся країна».

Але поки до свідків не дійшло, трансляція триває.

«Совєцький суд був більш коректним»

Невдовзі в депутатів почали здавати нерви. Обранці перебивали суддю, вигукували образи. Родіон Кірєєв вигукнув у бік публіки: «Ви порушили порядок в залі суду — встаньте!». Однак замість одного нардепа підвелися всі БЮТівці. А своє ім’я почав називати Михайло Косів, хоча Кірєєв просив озватися «того, що за вашою (Косіва) спиною». 76–річний депутат заявив, що йому доводилося побувати у радянських судах і тюрмах (Косіва судили за антирадянську агітацію та пропаганду), «однак мушу визнати, що вони були набагато коректнішими, аніж ви». Кірєєв попросив Косіва покинути залу, після чого в суді відбулося перше зіткнення між народними депутатами та правоохоронцями: Михайло Косів відмовлявся покидати засідання, тому його намагалися вивести працівники міліції.

До слова, під судом чергував посилений наряд міліції. Лише на вулиці Прорізній стояло шість автобусів із «Беркутом». У «спецназівців» було завдання забезпечити порядок не лише біля суду, а й усередині — у разі потреби допомогти бійцям «Грифона».

Косів таки покинув приміщення суду, але добровільно. Колеги кажуть, що йому стало зле. «Йому викликали «швидку допомогу». Але начебто йому надали необхідну допомогу ще на ходу», — розповів «УМ» Віктор Таран–Терен.

Поки учасники засідання парилися в тісному залі, на вулиці почалася злива. В арці, що веде до Печерського райсуду, набралося води по коліна. А в судовому процесі почалася перерва — Родіон Кірєєв мусив зреагувати на відвід, який йому оголосила сторона Тимошенко. Заклопотаний нардеп Олександр Абдулін бідкався в коридорі: «Там дощ пристойний! Я не знаю, як [нам вивести Тимошенко на вулицю]». А потім він перевів розмову на жарт: «Може, нам мантію взяти? Все одно вона Кірєєву не потрібна».

Юлія Тимошенко проводила в коридорі нараду. З–за спин чулося, що вона каже: «Нам нікуди поспішати». Авжеж, завдання БЮТ — розтягти засідання, при цьому намагаючись виставити суд у непривабливому світлі й назбирати фактів про його упередженість. Лідерці БЮТ принесли парасолі — і вона поїхала на перерву. А Роман Забзалюк дав команду колегам: «Кого побачите — всім передайте, щоб приїхали на 14–ту годину». Очевидно, депутати передбачали проблеми.

І вони були. Через випад, схожий із «косівським», ще одна сутичка відбулася з приводу рішення Кірєєва видворити нардепа Євгена Суслова. Той заявляв, що має недоторканність, тому не буде виходити, і взагалі суд заангажований Президентом, тож ставлення до нього відповідне.

За якусь мить у зал суду влетіло кілька представників «Беркута» — виконувати припис судді. «Червоні берети» стали збиратися у дворі ще під час інциденту з Косівим — з другої спроби все–таки пробилися усередину. Працівники міліції почали тіснити депутатів і журналістів. У когось зламали апаратуру, комусь іще й нам’яли боки. Журналісти пізніше атакували командувачів «Беркута» й вимагали вказати, хто дав вказівку вриватися в зал. «Там люди зі сходів падали!»

Міліція знову показала зуби. Втім, і самі БЮТівці мусять визнати частину відповідальності за інцидент. Бути недоторканним — не означає опиратися рішенню судді й відбиватися від правоохоронця. А «стежити за дотриманням законності» — не значить зривати засідання. Яким би суд не був.

Заангажованiстю Фемiди пояснювала свою грубість і сама підсудна у «газовій» справі, коли Кірєєв поставив на обговорення намір усунути з суду її — після чергових образ із вуст Тимошенко. І якщо обидві спроби захисту оголосити відвід судді були марними, то Юля таки мусила залишити залу суду.

І знову не без спектаклю: у черговій технічній перерві лідерка БЮТ тривалий час не реагувала на спроби «грифонівців» вивести її геть. Нардепи спробували стати на захист, але зрештою обійшлося без застосування сили та рукоприкладства. Тимошенко пішла сама. Наступне засідання має відбутися без її участі.

 

ДУМКА З ПРИВОДУ

Адвокат Тетяна Монтян вважає, що позиція, яку на судовому засіданні зайняла Юлія Тимошенко, «найменш ефективна зі всіх, які вона могла обрати». «Остання базарна «барижка», яка розмовляє у своєму стилі в себе на базарі, не осмілиться так поводитися в суді», — цитує пані Монтян інтернет–портал «Оглядач».

Коментуючи вимоги Тимошенко й Луценка надати їм «якийсь особливий суд» і «незалежних, чесних суддів», адвокат заявила, що саме ці політики зробили українську судову систему заангажованою.

 

НОВА СПРАВА

Напередодні Служба безпеки України долучилася до натиску Генпрокуратури і порушила вже четверту кримінальну справу за мотивами діяльності Юлії Тимошенко (після «кіотських» грошей, машин швидкої допомоги та газових угод із Росією). Нову справу з 5 липня веде головне слідче управління СБУ, розслідуючи вчинення колишніми службовими особами Кабінету Міністрів, корпорації «Єдині енергетичні системи України» (яку колись очолювала Тимошенко) та компанії United Energy International Limited «за попередньою змовою групою осіб шляхом зловживання службовим становищем замаху на розтрату коштів державного бюджету України в особливо великих розмірах на загальну суму 405 млн. дол. США, за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 191 КК України». Приводом для порушення кримінальної справи стали звернення Прем’єра Миколи Азарова у червні цього року до СБУ, а також звернення міністра оборони Росії Анатолія Сердюкова до уряду України від 10 червня.

Міноборони РФ просить в уряду Азарова погасити старий борг корпорації «ЄЕСУ». Сторона Тимошенко називає «абсурдом» втручання уряду в суперечку господарюючих суб’єктів. Тимошенко зіронізувала: «Головний «развєдчик» країни порушив справу по фальшивках 96–го року. Даю підказку: ще є тема по монголо–татарському ігу. За підтримку Золотої Орди».

 

РЕЗОНАНС

Народного депутата від БЮТ Василя Деревляного викликали на допит до головного управління МВС України в місті Києві. Причина — участь у протестних акціях 25 червня під Печерським райсудом. Тоді Деревляний парасолькою розбив лобове скло міліцейського автобуса, який відтісняв прихильників Тимошенко. «Народний депутат свої дії пояснює тим, що під колесами транспортного засобу знаходилася людина, і в той час як правоохоронці взагалі на це не звертали уваги. Тож лише в такий спосіб можна було запобігти наїзду», — пояснює тернопільска «Батьківщина», яку очолює Деревляний.