Євросудова інтеграція

23.06.2011

Лідерка ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко звернулася до Європейського суду з прав людини, що в Страсбурзі, зі скаргою на своє затримання. «Ми виклали нашу позицію, де повністю обґрунтували наявність політичних репресій в Україні. Сподіваємось на справедливе рішення», — повідомила Тимошенко вчора на прес–конференції. Лідерку БЮТ затримали в Генпрокуратурі 24 травня після санкції суду. Однак через кілька годин випустили за рішенням слідчого.

Адвокат Тимошенко Сергій Власенко заявив, що підставою для скарги була необґрунтованість затримання ЮВТ. «Європейська конвенція з прав людини говорить про те, що людина може бути затримана тільки в тому випадку, коли є достатні докази, обґрунтовані підозри в тому, що вона скоїла злочин», — пояснив адвокат, котрий також є народним депутатом від БЮТ. За його словами, у скарзі наведено низку прикладів, «які, на нашу думку, беззаперечно свідчать про політичне підґрунтя порушених проти Тимошенко кримінальних справ».

Сама ж Тимошенко заявила, що Президент Янукович напередодні в тому–таки Страсбурзі обманув депутатів Парламентської асамблеї Ради Європи, коли заперечив свій вплив на правоохоронні органи та їхні рішення. «Слова про незалежність суду, Генпрокуратури — це в українських реаліях повний оксюморон. Тому що в українських реаліях слова «прокуратура» і «суд» не асоціюються з «незалежністю», — зазначила Юлія Тимошенко. Вона вважає Януковича головним ініціатором справ, порушених щодо неї. І прогнозує, що українські суди навряд чи ухвалять виправдальне рішення. Водночас Юлія Володимирівна висловила думку, що «їм нічого не вдасться». Теж свого роду оксюморон.

 

ДО РЕЧІ

Колишній т. в. о. міністра оборони Валерій Іващенко також подасть скаргу проти упередженості української Феміди до Європейського суду. Про це заявив адвокат Іващенка Борис Нечипоренко в ефірі «5–го каналу». Він повідомив, що Іващенко з понеділка почав безстрокове голодування в СІЗО, щоб «привернути увагу європейської громадськості». «Ідемо по стопах Юрія Луценка», — додав захисник.

Кримінальну справу проти колишнього урядовця Тимошенко порушили ще в серпні минулого року.