Розквітли під дощем

21.06.2011
Розквітли під дощем

Марія Ремень у Стокгольмі допомогла збірній України «золотом» і в естафеті, і в бігу на 200 м. (Фото Рейтер.)

Європейська асоціація легкої атлетики (ЄАА) регулярно проводить змагання збірних команд, але час від часу змінює їх назву й формат. Із 2009 року це — командний чемпіонат Європи. Національні збірні розбили за рейтингом на дивізіони, по 12 у кожному. Україна без проблем отримала місце у вищій лізі.

У попередні два роки наші посідали сьоме й п’яте місця. І ось на новому ЧЄ, який минулого уїк–енду відбувся у Стокгольмі, українці змогли потрапити до числа призерів. Хоча поїздка команди на цей турнір через брак коштів на квитки тривалий час була під загрозою.

 

Відповідальна підготовка

До швецької столиці «синьо–жовті» повезли практично найсильніший склад. Більше того — щоб потрапити до збірної, потрібно було пройти відбір на Кубку України в Ялті. Певно, саме цим пояснюються кілька результатів високого світового рівня, продемонстрованих атлетами у Криму. І хоча солідними преміальними ЄАА ніколи не відзначалася, але пристойний виступ «на Європі» дозволяє отримати запрошення на комерційні турніри. Минулої п’ятниці на Олімпійському стадіоні Стокгольма спортсменів зустрів дощ. Щоправда, цього дня вони лише тренувалися, випробовуючи доріжки й сектори, а керівники команд проводили організаційні наради. Всі ж старти відбулися у вихідні. Разом з українцями в елітному дивізіоні виступили Росія, Німеччина, Франція, Велика Британія, Польща, Чехія, Швеція, Білорусь, Іспанія, Португалія, Італія.

На командному зібранні «синьо–жовтих» перед початком чемпіонату головний тренер збірної Олександр Апайчев висловив надію, що наші зможуть повторити минулорічний результат — увійти до п’ятірки найкращих, або навіть його перевершити. При цьому ніхто не вимагав від спортсменів стрибати вище голови — треба було повторити свої результати, показані в Ялті, або хоча б до них наблизитися.

Власне, саме психологічна нестабільність часто–густо заважала українцям піднятися на п’єдестал. Показуючи високі результати в спокійній домашній атмосфері або на пересічних турнірах за кордоном, вони просто губилися на великих офіційних змаганнях. На щастя, цього разу практично всі мобілізувалися і вразили успішним виступом. Нагороди розігрували в 40 видах програми, і в 17 з них наші потрапляли до числа призерів.

Очолювали команду капітани, яких вирішили обирати вперше, — дев’ятиразовий чемпіон Європи з кросу Сергій Лебідь та призерка Олімпіади–2004 у стрибках у висоту Вікторія Стьопіна.

Медальні здобутки

Після першого змагального дня українська збірна йшла на четвертій позиції, хоча здобула аж дев’ять медалей. А ще вісім відзнак у неділю піднесли «синьо–жовтих» на підсумкову «бронзову» позицію. І нехай до Стокгольма приїхали не всі найсильніші атлети Старого світу (чому — це вже проблеми інших команд), це аж ніяк не применшує досягнення збірної України.

Майже половина українських нагород, вісім, — найвищої проби. Деякі з них були прогнозовані й очікувані, а деякі здобувалися у важкій боротьбі. Так, ніхто не зміг скласти гідної конкуренції чемпіонці Європи–2010 із Донецька в стрибках потрійним Ользі Саладусі (14,85 м), запорізькій бігунці на 200 м Марії Ремень (23,10 сек.), донеччанці Антоніні Єфремовій (400 м — 51,02 сек.), одеській метальниці диска Катерині Карсак (63,35 м) та жіночій естафеті в бігу 4х100 м, за яку виступали Ремень, Олеся Повх, Наталія Погребняк та Христина Стуй. У стрибках у висоту із власним рекордом сенсаційно переміг львів’янин Дмитро Дем’янюк (2,35 м). У серйозному суперництві першість вибороли донецький стрибун із жердиною Максим Мазурик (5,72 м) та молодий метальник списа з Київщини Дмитро Косинський (диск).

Срібними нагородами відзначилися наші капітани. Лише кілька сотих секунди в забігу на 5000 м дніпропетровець Сергій Лебідь програв іспанцеві Хесусу Еспаньї. У стрибках у висоту Віта Стьопіна показала однаковий результат із господаркою змагань Еммою Грін (1,89 м), але поступилася їй за кількістю використаних спроб. Також другими стали чемпіонка Європи–2011 у приміщенні Олеся Повх із Запоріжжя (100 м) та бронзова призерка Олімпіади–2008 у бігу на 3000 м Наталія Тобіас із Донецька.

Ще п’ять бронзових відзнак Україні принесли Лілія Лобанова (800 м), Олексій Сокирський (молот — особистий рекорд), Ганна Міщенко (1500 м), Віктор Кузнєцов (потрійний стрибок) та жіноча естафета 4х400 м у складі Єфремової, Ксенії Карандюк, Аліни Логвиненко, Юлії Баралей.

Власне, ІІІ командним чемпіонатом Європи перша частина літнього сезону закінчується. Атлети візьмуть нетривалу паузу, аби вже незабаром почати підготовку до головного старту року — чемпіонату світу, який у вересні відбудеться в Південній Кореї.

 

ТАБЛО

Командний чемпіонат Європи (Стокгольм). Підсумковий залік

1. Росія — 385 очок. 2. Німеччина — 331,5. 3. Україна — 304. 4. В. Британія — 289. 5. Франція — 284. 6. Польща — 264. 7. Іспанія — 245. 8. Італія — 237. 9. Білорусь — 220. 10. Чехія — 217. 11. Португалія — 176,5. 12. Швеція — 158.