ФУТБОЛЬНА МОЗАЇКА

21.06.2011

Єврокубки

Жеребкування стартових раундів Ліги чемпіонів та Ліги Європи вчора відбулося у штаб–квартирі УЄФА в Ньоні. В Україні найуважніше за цією подією стежили в Полтаві: «Ворскла» дізналася про своїх потенційних суперників по другому відбірковому раунду Ліги Європи. Отож команда Миколи Павлова, якому саме вчора виповнилося 57 років, зустрінеться з переможцем пари «Ренова» (Македонія) — «Гленторан» (Півн. Ірландія). Перший матч (14 липня) полтавці проведуть на виїзді, відповідь — 21–го вдома.

* * *

На засіданні виконкому УЄФА у швейцарському Ньоні визначили місця розіграшу континентальних трофеїв у 2013 році. Фінал Ліги чемпіонів проведуть на лондонському «Уемблі», фінал Ліги Європи — на «Амстердам–арені», а володаря Суперкубка визначать на празькому «Едені».

Трансфер

Ще один колишній гравець «Дніпра» перейшов до «Таврії». Після 13 років, проведених у Дніпропетровську, контракт із кримчанами підписав 31–річний півзахисник збірної України Сергій Назаренко. Нагадаємо, раніше із «Дніпра» у Крим переїхав Максим Калиниченко.

Зміна

Юнацька збірна України (U–16) стала переможницею Х Меморіалу Віктора Баннікова, який відбувся на полях Київської області й зібрав вісім збірних–учасниць. У фіналі господарі впевнено розібралися з командою Росії — 3:0.

Росія

У московському дербі «Спартак» з Андрієм Диканем у складі здобув перемогу над «Локомотивом». Український кіпер на 66–й хвилині заробив жовту картку.

Андрій Воронін у підмосковних Хімках 78 хвилин вів столичне «Динамо» до розгрому «Томі». Одесит віддав дві гольові передачі й отримав від кількох російських видань звання найкращого гравця матчу.

Яскравим вийшло перше в історії РПЛ краснодарське дербі. «Кубань» поступилася «Краснодару», хоча після вилучення сербського екс–захисника «Карпат» Неманьї Тубича півгодини грала в більшості, та ще й не зуміла реалізувати пенальті.

Грозненський «Терек», на чолі якого став як «в. о.» чеченський фахівець Іса Байтієв, здобув першу перемогу після відставки Рууда Гулліта.

Прем’єр–ліга. 14–й тур. «Локомотив» — «Спартак» (М) — 0:2 (Ананідзе, 44; Родрігес, 45), «Динамо» — «Том» — 3:0 (Самедов, 27; Кураньї, 38; Кокорін, 44), «Кубань» — «Краснодар» — 0:1 (Дринчич, 66), «Спартак» (Нч) — ЦСКА — 0:2 (Думбія, 19; Ігнашевич, 65 (пен.)), «Ростов» — «Рубін» — 1:3, «Терек» — «Крилья совєтов» — 2:0, «Волга» — «Зеніт» — 0:2, «Амкар» — «Анжи» — 0:0.

Лідери: ЦСКА — 28 (13), «Зеніт» — 26, «Рубін» — 24, «Динамо», «Анжи» — 23, «Локомотив» — 22, «Кубань», «Спартак» (М) — 21.

Бомбардири: Лазович — 9, Кержаков (обидва — «Зеніт») — 7.

Євро–2012

Компанія «Інтерспорт», яка володіє правами на роздрібну реалізацію продукції з логотипом чемпіонату Європи 2012 року, почала у Варшаві продаж ліцензійних товарів турніру. Першу офіційну футболку з символікою ЧЄ виготовили спеціально для мера Варшави Ганни Гронкевич–Вальц. Поки що товари реалізовують лише в Польщі; коли вони «доїдуть» до України, компанія не повідомляє.

* * *

Генеральний секретар УЄФА Джанні Інфантіно заявив, що оптимістично налаштований у питанні підготовки України та Польщі до Євро–2012. «Минулого тижня я сам був у цих країнах. Там абсолютно точно видно світло в кінці тунелю, — цитує функціонера офіційний сайт УЄФА. — Робота йде повним ходом. Звичайно, зробити потрібно ще дуже багато, але до потрібного часу все буде готове. В обох країнах ентузіазм значно підвищився — всі з нетерпінням чекають початку чемпіонату Європи».

Виконком УЄФА визначив, що призовий фонд Євро–2012 становитиме 196 мільйонів євро.

* * *

Українські біатлоністки Вікторія й Валентина Семеренко отримали статус друзів Євро–2012. Відповідні дипломи їм вручив директор турніру в Україні Маркіян Лубківський.