Перші й останні

21.06.2011
Перші й останні

Динамівець Денис Гармаш дофолився до другої жовтої картки і вилучення. (Фото Рейтер.)

Ось і казочці кінець, хто дивився — молодець. Не здобувши жодної перемоги й забивши лише один м’яч на молодіжному чемпіонаті Європи в Данії, молоде покоління українських футболістів безславно завершило свій похід за «золотом» та путівками на Олімпіаду–2012. Останнє місце у групі й лише одне очко в трьох матчах — надто скромний доробок для гравців, котрі напередодні старту Євро–2011 називали себе претендентами на чемпіонство. Цим турніром Ракицький, Ярмоленко, Гармаш, Зозуля і Ко підвели риску під своїм молодіжним періодом, перейшовши в категорію зовсім дорослих. Їхні виступи в Данії мимоволі хочеться порівняти з поведінкою недолугого боксера–хвалька, який перед боєм обіцяв однією лівою відправити фаворита в нокаут, але зрештою сам опинився на помості.

Вирішального удару по необґрунтованих амбіціях українців позавчора ввечері завдали іспанці. Головні фаворити турніру, продемонструвавши справді класну гру, забили у ворота дніпрянина Антона Каніболоцького три «сухі» м’ячі. Керманич нашої збірної Павло Яковенко, виправдовуючись за провал своїх підопічних, порівняв манеру молодіжної збірної Іспанії зі стилем «Барселони». Мовляв, таким умілим футболістам і програти не соромно. Так само вважає і президент ФФУ Григорій Суркіс, який не збирається прощатися з Яковенком на підставі однієї невдалої гри. Хоча, здається, саме помилкова стратегія Павла Олександровича, котрий, маючи розкішну лінію півзахисту, впродовж усього турніру грав від оборони, призвела до негативного підсумку.

Цікаво, хто ж тоді візьме на себе відповідальність за провал? Невже не знайдеться винних у ганебному виступі молодої генерації, частина якої — кандидати для підсилення головної збірної країни? Тієї самої збірної, що через рік виступить на домашньому Євро–2012. Від підопічних Блохіна так само вимагатимуть лише перемоги. Чи не став ЧЄ–2011 у Данії репетицією наших потуг наступного року?

За словами Павла Яковенка, в нього немає претензій до своїх гравців щодо самовіддачі, особливо на тлі збірної Іспанії. Виходить, що неуспіх розхваленої збірної спишуть на силу опонентів і продовжать планомірну підготовку до континентального форуму зі старим багажем?..

Справді, жереб не пожалів українську молодіжку, відправивши до «групи смерті». В іншому квартеті, наприклад, простенькі білоруси вийшли у півфінал, здобувши лише одну перемогу. Але ж наші не виграли навіть у чеських ровесників. Чи не надто зазналися після успіху у «плей–оф» у протистоянні з чемпіонами–голландцями?

У Данії українська команда «посипалася» вже після першого наскоку у виконанні амбітних чехів, які позавчора з тим самим рахунком 2:1 перемогли й Англію. Бо дуже хотіли виграти! В України в матчі другого туру проти англійців контрнаступальні дії не клеїлися. А іспанці просто закатали в асфальт підопічних Яковенка, запресингувавши і майже не пускаючи на свою половину поля навіть в останні 15 хвилин матчу, виграючи 3:0. Перед цим були грубі помилки «синьо–жовтої» оборони, беззубі спроби форварда Романа Зозулі, не забитий Євгеном Коноплянкою «пенальті престижу».

Парадоксально, але наші «голі й босі» легкоатлети щороку знаходять сили для перемог над іспанцями та британцями. А от цілком забезпечені, гламурні футболісти складають зброю перед опонентами зі Старого світу. Після таких порівнянь напрошується висновок на основі крилатої фрази з кінофільму. Аби в наших футболістів з’явилося бажання грати у футбол і здобувати результат, слід перепрограмувати цей вид спорту на алгоритм: уранці — результат, ввечері — гроші.

До речі, найкращим результатом українських «молодіжок» наразі залишається «срібло» ЧЄ–2006. Тоді, нагадаємо, вихованці Олексія Михайличенка у вирішальному матчі програли голландцям 0:3.

Григорій ХАТА.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи (U–21, Данія).

Груповий турнір. 3–й тур. Група B

Україна — Іспанія — 0:3

Голи: Мата, 10, 72 (пен.); Адріан Лопес, 27

Нереалізований пенальті: Коноплянка, 75

Україна: Каніболоцький, Бутко, Кривцов, Ракицький, Селін, Чеснаков, Гармаш, Білий (Голодюк, 39), Ярмоленко (Віценець, 82), Коноплянка, Зозуля

Іспанія: Де Хеа, Монтойя (Аспілікуета, 82), Ботіа, Домінгес, Віла, Мартінес (Парехо, 76), Тьяго, Еррера, Муніаїн, Мата, Адріан Лопес (Кркич, 80)

Попередження: Ярмоленко, Гармаш, Коноплянка — Монтойя, Де Хеа

Вилучення: Гармаш, 72 (У)

Суддя — Страхоня (Хорватія).

Хернінг, 3 000 глядачів

Англія — Чехія — 1:2 (Уельбек, 75 — Храмоста, 89, Пекгарт, 93).

Турнірне становище: Іспанія — 7 (м’ячі — 6–1), Чехія — 6 (4–4), Англія — 2 (2–3), Україна — 1 (1–5).

* * *

Група А. Швейцарія — Білорусь — 3:0, Ісландія — Данія — 3:1.

Турнірне становище: Швейцарія — 9 (6–0), Білорусь — 3 (3–5), Ісландія — 3 (3–5), Данія — 3 (3–5).

* * *

Півфінали (22 червня): Іспанія — Білорусь, Швейцарія — Чехія.